Анемия! Още една билка, която я премахва

Вижте лечебните свойства на бударица!

Бударица (Galeopsis tetrahit L.) е едногодишно тревисто растение. Цъфти юни – юли.

Анемия се лекува с бударица

За лечебни цели се използват  стръковете брани по време на цъфтеж. Суши се на сянка. Билката съдържа главно силициева киселина /10%/, танини, флавони, малко сапонини с хемолитичен индекс /270/, смоли, восък, горчиви вещества и др. Основно действие е отхрачващо при упорита кашлица,тежки бронхити, асма, катар на дихателните пътища. Улеснява изхвърлянето на храчки успоява лигавицата на бронхите и трахеята, като указва противовъзпалител, но и обезболяващо действие.

В народната медицина се използуват запарки от растението като отхрачващо средство при бронхити. Отхрачващият ефект може да бъде обяснен с високото съдържание на сапонини и силициеви соли в растението. Препоръчва се също при обща слабост като тонизиращо средство. Водни извлеци от растението се използуват външно за компреси или бани при панарициуми и други възпалителни кожни заболявания. Народната медицина я препоръчва и при злокачественна анемия, левкемия, болести на далака и като успокоително средство при мъчителна кашлицa. Външно се използва като компреси при трудно зарастващи рани. Успокоява бронхите и трахеята, намалява кашлицата, улеснява изхвърляне на храчките.

Лечебна рецепта при анемия:

Начин на приготвяне – прави се отвара, като 2 с.л. билка се вари 5 – 6 минути в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Внимание! Да не се предозира! При приемане на големи ноличества от растението е възможно да се проявят признаци на интоксикация,изразяващи се в силни болки в мускулатурата. Оплакванията продължават от 3 – 10 дни, след което спонтаннo отзвучават.

Из „Билковите рецепти” на д-р Стоян Бахчеванов, ученик на Лечителя Петър Димков

Подобни публикации за още четене:
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *