Вазомоторен ринит – домашните капки идват на помощ

Не алергичен ринит или така наречения вазомоторен ринит не е много познато заболяване, но все пак има и хора страдащи от него, на които народната медицина може да помогне

Вазомоторен ринит

Вазомоторният ринит се предизвиква „дразнител” на носа. Самото заболяване в повечето случаи засяга хората в зряла възраст, но за жалост границата на години значително пада. Самите симптоми са почти, като при алергичния ринит. Не алергичният също предизвиква целогодишно или временно запушване на носа и хрема. Алкохолът, лекарствата, дима, праха, пикантните храни, промените във времето и други са част от многобройните дразнители. Той също има две форми, като едната е остра и минава за няколко дена или седмица. При хроничната форма, както може би сами се досещате е с дълготраен ефект. Казва се, че вазомоторния ринит не се лекува, но за да се избегне изострянето му разбира се е нужно да ограничите „срещите” с дразнителите. Като допълнителни симптоми влошаващи състоянието ви могат да се появят главоболие, обща отпадналост на организма, неспокоен сън, бърза умора, безапетитие, проблеми с паметта и други.

Сок от цвекло за отпушване на носа при вазомоторен ринит

Сок от цвекло за отпушване на носа при вазомоторен ринит

Народната медицина на помощ при вазомоторен ринит

Рецептите, които ще ви предложим са доста простички, но и много ефикасни. Няма да сбъркате, ако опитате да отпушите с тях носа си и да спрете досадната хрема.

1. Успокояване на вазомоторен ринит с лечебното растение каланхое – за целта ви е нужен сока от него. Изстисквате го и капвате по 2 капки във всяка от ноздрите. Процедурата се повтаря 3 пъти на ден. Не прекъсвайте лечението 10 дена. Добре е всеки път да използвате прясно изцеден сок от каланхое.

2. Успокояване на вазомоторен ринит със сока на цвекло – настъргвате на ренде цвекло и после с помощта на марля изстисквате сока му. Във всяка от ноздрите се капват по 2 капки, отново 3 пъти на ден. Лечението трае 10 дена. Сокът от изцеденото цвекло може да съхранявате и на хладно в хладилника. Но преди да капнете го извадете. Нека се стопли малко на стайна температура.

Ако все още не е установен дразнителя е добре да избягвате силните парфюми и препаратите, дръжте далеко изкуствените материи. Спрете приема на лекарства, ако смятате, че те обострят не алергичния ви ринит. Препоръчително е и да избягвате тютюневия дим, ако сте пушачи да откажете цигарите.

Важно е да съобщите на лекуващия ви лекар, ако решите да спрете приема на дадено лекарство заради ринита. Той ще прецени най-точно с какво може да бъде заменено.

Подобни публикации за още четене:
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *