Водна леща пречиства не само водата, но и организма

Водната леща е проклятието на градинарите

Тя може да се открие в повечето градински езера и често вбесява с упорития си растеж хората, които се грижат за градинските площи, тъй като те не искат да използват химически средства за унищожаването й.

Водна леща пречиства не само водата, но и организма

Водна леща пречиства не само водата, но и организма

Въпреки това, водната леща има някои приложения и може да бъде полезен източник на биомаса и биогорива в бъдеще. Тя също така има и някои изненадващи ползи за здравето.

Древните уелски лекари я препоръчват при подуване на стомаха. Сварява се водна леща в козе мляко и се пие преди и след хранене. Ако имате упорит запек, древните билкари препоръчват да се пие отвара от водна леща, като за целта трябва да се сложи много малко от растението.

Тя е била използвана и под формата на лапа при възпаления и отоци.

Често се използва и като храна за домашните птици и може да има някаква стойност за хранително-вкусовата промишленост в бъдеще, тъй като едно проучване, публикувано през 2010 г. показа, че водната леща има антиоксидантно, антибактериално и антикандидозни свойства. Това проучване е установило наличието на флавоноиди, като например кверцетин и фенолни съединения, които имат антиоксидантни свойства.

Освен това, в друго проучване се посочва, че водната леща е била използван като суровина за производството на аналгетични и антипиретични средства за защита. Тя се използва и под формата на пелети в хомеопатични лекарства за астма.

Подобни публикации за още четене:
Водна леща пречиства не само водата, но и организма
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *