Ето какво ще ви помогне при плоско стъпало

Плоско стъпало или така нареченият дюстабан е състояние, при което стъпвате с цялата повърхност на ходилото си на земята.

Плоско стъпало – подценяван проблем

Много хора подценяват плоскостъпието и го определят, не като заболяване, а като състояние. При много от страдащите не се наблюдават много симптоми, или ако ги има те са доста леки и търпими и не им се обръща нужното внимание. Плоското стъпала не се определя, като болест със смъртоносни последици, но мерки трябва да се вземат, защото в противен случай с годините ще си навлечете други здравословни проблеми. Това състояние увеличава риска от силните болки в кръста и мускулите и е предпоставка за развитието на дискова херния.

Рецепти и упражнения, които ще ви помогнат при плоско стъпало

Рецепти и упражнения, които ще ви помогнат при плоско стъпало

Видове и причини за плоскостъпието

1. Вродено плоскостъпие – то засяга само 5% от страдащите и се дължи на вродени малформации на самото ходило.

2. Придобито плоскостъпие – от него страдат останалите 95%, като може да засяга хора от различни възрасти и пол. Тук развитието се дължи на стари травми на ходилото, парализа или рахит. Другите причини, които могат да доведат до плоско стъпало са наднорменото тегло, носенето на неудобни обувки и ежедневното пренатоварване на ходилото.

Симптоми при плоско стъпало

1. Бърза умора при работене в права позиция

2. Силни болки в стъпалото, като много често тя се разпростира по целите крака

3. Отичане и подуване в областта на глезена

4. Има опасност от възпаление на ахилесовото сухожилие

5. Честа поява на грозни мазоли

Неблагоприятните симптоми, които причиняват това състояние се „възбуждат“, когато се стои прав дълго време на едно място или при дълго ходене.

Ето и рецептите, които могат да спомогнат за лечението на плоско стъпало

1. Билкова отвара за вана на стъпалата – нарежете на много ситно дъбовите кори и вземете от тях 20 равни супени лъжици. Залейте ги с 5 литра вода, сложете на котлона, варете отварата 30 минутки. Следва да прецедите и към нея да добавите супена лъжица нафталин, разбърквате. Правете банята на краката, когато температурата на отварата е около 36 градуса. Нека тя да е с продължение около 20 минутки. Прилагайте я всяка вечер.

2. Вана за плоско стъпало от пепел – използват се 2 пълни шепи дървесна пепел, която се залива с 5 литра вода и се сварява за 30 минутки на тих огън. Сваля се от котлона, изчаквате да избистри, премествате в друг съд. В новата течност се добавя шепа орехови листа и се връща на котлона, като се вари още 10 минутки. След повторното сваляне от котлона премахвате листата и добавяте 4 супени лъжици морска сол и формалин – 1 супена лъжица, бъркате. С тази отвара се правят бани на стъпалата за 20 минутки.

3. Тензухени торбички за стъпала – след банята стъпалата се подсушават много хубаво и се налагат с торбички от тензух пълни с пресен квас. Този метод се прилага едната вечер, а втората използвате тази рецепта – пакет тютюн се стрива на прах и се омесва със 150 грама домашен пчелен мед. Сместа се намазва върху парче плат, което се налага върху стъпалата.

Рецепта за вътрешен прием

1. Лечебна смес – сварете яйчени черупки само за 5 минути (за да се дезинфекцират) и ги стрийте на прах. Вземете от тях 20 грама и ги омесете с 500 грама домашен мед и 20 грама рафинирана сяра. От тази смес взимайте 3 пъти по чаена лъжчка. Преди да вземете от лека винаги го разбърквайте.

Упражнения при плоско стъпало

1. Упражнение 1 – подберете си малки предмети и с помощна на пръстите на краката ги взимайте и пускайте. Можете да си ги подавате от крак на крак. Правете упражнението по 4-5 минути дневно.

2. Упражнение 2 – опитайте се да местите ходилото си, но само с помощта на пръстите, нека петата остане плътно прилепена на земята.

3. Упражнение 3 – сложете един по малък чаршаф или него друго и с помощта на пръстите на краката го набирайте.

4. Упражнение 4 – повдигнете леко и бавно пръстите на краката си, нека петата се отлепи от земята съвсем малко.
Задръжте така няколко секунди и после отпуснете.

5. Упражнение 5 – опитайте да ходите на пръсти без да отделяте петите от пода.

6. Упражнение 6 – ходете на пети, като свиете пръстите на краката колкото можете.

 

Подобни публикации за още четене:
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *