Лук – кромид (Allium сера L.)

Синоними. Няма.

Разпространение. Из цялата страна. Отглежда се като зеленчуково културно растение в градини и ниви.

Използваема част. Луковиците, които се вадят след като узреят.

Химичен състав. Етерично масло, кверцетинови производни, пепти-ди, флороглуцинови производни, органични киселини, аминокиселини, пектин, фитохормони, витамин B1 и С.

Действие. Антисклеротично. Като хранително растение се използва предимно в кулинарията, за подобряване на храносмилането, усилва секрецията на храносмилателните сокове и по този начин спомага за по-доброто усвояване на хранителните вещества. Има пикочогонен ефект, понижава нивото на серумния холестерол и фибриногена, по-слабо понижава нивото на кръвната захар, оказва обезболяващ и противооточен ефект при натъртвания. Лукът премахва луничките по лицето, спира окапването на косата и секрецията при хрема. Дразнещото му действие го прави неподходящ при чернодробни заболявания и заболявания на пикочополовата система. Използва се от възрастни хора при хипертрофия на простатата.

Приложение. При лошо храносмилане с недостиг на стомашен сок, безапетитие, захарна болест, атеросклероза, повишена съсирваемост на кръвта (тромбози), чревна атония, колити със склонност към запек, трихомонадни колпити и др.

Начин на употреба. За профилактика на атеросклерозата се използва смес от равни части пресен сок от кромид лук и мед (или захар). Взима се по 1 чаена лъжичка 3-4 пъти на ден преди ядене. Може да се приема и като спиртен извлек – обелен лук се накисва в спирт в съотношение 1:10. Кисне 5 дни. Пие се по 1 чаена лъжичка, смесена в мляко в 1 кафена чашка 3 пъти на ден преди ядене. Една малка глава лук изядена вечерно време е полезна при хепертрофия на простатата. При натъртване – 1 глава лук се размачква с малко сол и се налага върху болното място. При хрема се напояват памучни тампони с пресен сок от лук и се поставят в ноздрите, като се смърка леко.

Един ден от живота на…

Подобни публикации за още четене:
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *