При косопад си помогнете с тази билка

Метличина външно се използва и за лапи при кожни обриви и рани

Метличина (обикновенна) – синчец, горка (Centaurea cyanus L.) е медоносно едногодишно тревисто растение с разклонено, слабо белезникаво паяжинесто окосмено стъбло, високо до 1м. Плодът е сива или жълтеникавосива продълговата семка, на върха с кичур от власинки.

Косопадът се лекува с метличина

За лечебни цели се използват цветните кошнички, брани по време на цъфтежа – май – юни. Сушат се на сянка или в сушилня на температура до 35 C, след което изсушените съцветия са със син цвят, без миризма и със слабо горчив вкус. Запазват се в сухи и проветриви помещения, опаковани в шперплатови каси.

Билката съдържа гликозидите центаурин, цикорин, цианин, както и пеларгонинхлорид, восък, соли (главно манганови и калиеви), които спомагат за нейното пикочогонно и облекчително действие.

Българската народна медицина препоръчва обикновенната метличина при магарешка кашлица, задух, лошо храносмилане, воднянка, жълтеница, възпаление на гърлото.

Начин на употреба:

1 супена лъжица от метличината се кисне в 400 мл вряла вода за около 2 часа. Запарката се пие по 1 винена чаша преди ядене – 4 пъти дневно.

Външно билката се използва за лапи при кожни обриви и рани под формата на запарка с вода 5:100 за промивка и бани на очите при перде и при нараняване, като запарка с оцет и вода при косопад и пърхот.

Подобни публикации за още четене:
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *