Суперхрана за всеки – спирулина

Хавайската спирулина или още известна като синьо-зелените водорасли, са спрягани като една от суперхраните, които дават на организма всички нужни му минерали и витамини, и поддържат здравето на клетъчно ниво. В нейният състав са следните вещества:

Протеини: съдържанието на протеини е между 55 и 70% от теглото на клетката

Витамини: В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (никотинамид), В6 (пиридоксин), B9 (фолиева киселина), витамин С, D и Е.

Минерали: калий, калций, желязо, магнезий, натрий и цинк.

Основните мастни киселини

Фотосинтезиращи пигменти: хлорофил, бета-каротин (64-70 пъти повече от спанака)

В сравнение с месните протреини, млечните или пък яйцата, спирулина съдържа в своя състав всички незаменими аминокиселини. По този начин вегетарианците могат да използват тази добавка за добавяне на допълнително качество протеин към диетата си. Различни източници на протеин, като бобови култури, пълнозърнести храни или месо, осигуряват протеини в по-малко количество, отколкто спирулината.

Предвид хранителните вещества, съдържащи се в спирулината на Организацията по прехрана и земеделие на ООН я препоръчва за борба с хранителен недостиг по целия свят, най-вече Индия и Африка.

Някои от ползите за здравето на спирулина са:
– За борба с рака
– За повишаване на имунната система
– Нормализиране на холестерола
– Предпазва от диабет
– Без захар или въглехидрати, които да присъстват в нашата диета или по-скоро хранене спирулината може да даде тласък в загуба на тегло.
– Помага за поддържане на много високо енергийно ниво в организма.

Има редица продукти на пазара за хранителни добавки, които предлагат спирулина в състава си, както и самото водорасло, ето защо, ако искате да промените нещо в своя живот, може би е време да погледнете към тази екзотична за нашите ширини хранителна добавка.

Подобни публикации за още четене:
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *