Лесно пречистване на черния дроб: 7 билки и хранителни добавки

Здравето и благосъстоянието на всеки човек зависи от това колко добре тялото им премахва и отстранява токсините.

С излагането на токсини в околната среда, токсични продукти за грижа за тялото и преработени храни, повечето хора са в отчаяна нужда от сериозна детоксикация!

В тази статия, ще разкрием 2 работещи начина за плъно прочистване на черния дроб:

  • Бързо 24 часово прочистване на черния дроб
  • 7 дневно прочистване на черния дроб

Един от основните начини, по които тялото се отдава на токсините, е чрез черния дроб.

Всъщност, черният дроб е един от най-трудните органи в тялото.

Бърз 24-часов начин за почистване на черният дроб

В допълнение към посочените по-горе здравословни храни и хранителни добавки, можете да дадете на черния дроб по-голям тласък, като започнете с бързо, 24-часово очистване.

През седемте дни преди тази кратко почистване трябва да ядете зеле, зеле, маруля, карфиол, броколи, брюкселско зеле, цитрусови плодове, аспержи, цвекло и целина.

Избягвайте каквито и да било преработени храни и изяждайте вкусни органични меса, рафинирани въглехидрати и глутен.

Тази подготовка ще помогне да се улесни почистването. Ето какво да правите след това:

Детоксикация с течности

  • Разредете сока от червена боровинка с съотношение 3 части вода към 1 част сок от червени боровинки.
  • Добавете по 1/4 чаена лъжичка индийско орехче и джинджифил и 1/2 чаена лъжичка канела в чайник и оставете да се стрива в къдрава вода за 20 минути.
  • Оставете да се охлади до стайна температура.
  • Добавете сок от 3 портокала и 3 лимони и разбъркайте. Ако сместа е твърде сладка, подсладете я с любимия си естествен подсладител.
  • Пийте през целия ден.
  • Трябва да консумирате минимум 72 грама от тази смес и 72 унции вода. След един ден само на този сок от червени боровинки, въведете отново храната, която сте яли, в подготовката за почистване. Чрез това, може дори да отслабнете.

Важно е, защото черния дроб работи неуморно.

Той работи неуморно за детоксикация на кръвта ни;  необходима за смилането на мазнините; разгражда хормони; и съхранява  основните витамини, минерали и желязо. Когато функцията на черния дроб не е оптимална, не можем да смиламе правилно храната, особено мазнините.

Билки и хранителни добавки за пречистване на черния дроб

6-начина-за-почистването-на-черния дроб

Следвайте тези шест стъпки, за да помогнете за подобряване на вашето здраве и жизненост:

  1. Премахване на токсични храни от вашата диета.
  2. Пийте суров зеленчуков сок.
  3. Заредете с богати на калий храни.
  4. Направете кафе-клизма.
  5. Вземете млечен бодил, глухарче и куркума.
  6. Яжте черен дроб или вземете таблетки от говежди черен дроб

1. Премахнете токсичните храни от вашата диета

Ако ядете храни с високо съдържание на преработени добавки, вие излагате на риск здравето на черния дроб.
Хидрогенираните масла, рафинираната захар и месото за обяд са известни като токсични за вашата система.

Хидрогенираните масла, известни също като „транс-мазнини“, имат по-високи нива на наситени мазнини. Химическата структура на самия петрол е променена, за да се увеличи срока на годност. Консумацията на транс-мазнини драстично увеличава риска от сърдечни заболявания с 25% или повече. В допълнение, се смята, че транс-мазнините причиняват проблеми с нашата имунна система и могат да доведат до възпаление на цялото тяло.

Добавените нитрати, които често се срещат в храни за бързо хранене, бързо хранене и месо за обяд, са свързани със сериозни здравословни проблеми. Тези химикали се използват, за да запазят храните,  да възпрепятстват растежа на бактериите и да запазят цвета си. Незабавно заменете тези храни със здравословен избор. С малко творчество, можете да създадете здравословна храна за вашето семейство.

Сменете чипс и други преработени закуски с пресни плодове, пръчки с моркови, ядки и домашно приготвени гранулари.

2. Пийте суров зеленчуков сок

Може да бъде почти невъзможно да се ядат всички сурови зеленчуци, от които се нуждаете, за да накарате черния дроб да се чисти. Въпреки това, чрез изцеждане на различни сурови зеленчуци, лесно можете да получите 4-5 порции пресни, органични зеленчуци, от които се нуждаете. Дори зеленчуците, които не са вашите любими продукти, могат да бъдат прикрити и да се наслаждават на пресен зеленчуков сок!

Може да откриете няколко идеи в нашата статия на тази тема: 8 укрепващи имунната система сокове за пиене, когато сте болни

С нарушена чернодробна функция, соковете със зеленчуци имат допълнителна полза от това, че зеленчуците са по-лесно смилаеми и по-лесно достъпни за усвояване.

Зеленчуците, които са идеални за почистване на черния дроб, включват зеле, карфиол и брюкселско зеле. Макар че тази комбинация може да не звучи много приятно, можете да добавите други зеленчуци, които ви харесват в сместа, включително моркови, краставици, цвекло и зеленчуци.

3. Заредете се с богати на калий храни

Приемате ли препоръчителните 4700 милиграма на ден калий? Най-вероятно вие не приемате това количество. Богатите на калий храни спомагат за понижаване на систоличното кръвно налягане, понижаване на холестерола и подпомагане на здравословната сърдечно-съдова система, в допълнение към подпомагането на почистването на черния дроб. Ако сте били изкушени да приемате калиеви добавки, вместо това добавете тези здравословни храни към вашата диета.

Сладки картофи

Изненадващо, това не е бананът, който е най-богатият на калий. Това е сладкият картоф. Един среден сладък картоф съдържа почти 700 милиграма калий, да не говорим за високото съдържание на фибри и бета каротин.

Един сладък картоф има само 131 калории, но е богат с витамини B6, C, D, магнезий и желязо. Докато са естествено сладки, захарите всъщност бавно се освобождават в кръвта през черния дроб, без да предизвикват скок на кръвната захар.

Доматени сосове

Калият и другите полезни хранителни вещества в домати се концентрират значително като сос, пюре или като паста. Като пример, 1 чаша доматено пюре съдържа 1,065 милиграма калий, но 1 чаша пресни домати съдържа само 400 милиграма. Когато избирате доматен сос, паста или пюре, не забравяйте да изберете тези, направени само от органични домати.

Боб

Бял боб, боб и лимонов боб са богати на калий, протеини и фибри. Насладете се на това с моркови пръчици и целулозни пръчици.

4. Приемайте млечни трънички, глухарче и куркумични добавки

Може да добавите и следните билки:

Млечен трън

Млечен трън се смята за „крал“ на детоксикиращи билки, което го прави идеален за почистване на черния дроб. Помага да се елиминира натрупването на тежки метали, лекарства, предписани от рецепта, замърсители на околната среда и алкохол в черния дроб.

Освен това спомага за намаляване на негативните ефекти върху черния дроб след химиотерапия и радиация. Активната съставка силимарин помага да се укрепят клетъчните стени в черния дроб, като същевременно се поддържа здрава регенерация.

Куркума

Куркума намалява болката в ставите; е ефективен антидепресант; помощ при храносмилането; помага за възстановяване на здравословен баланс на кръвната захар; и поддържа здрав чернодробен и чернодробен метаболизъм  .

В момента изследователите изследват куркума за различни здравни ползи за болести и състояния, включително: болест на Алцхаймер, рак, депресия, остеоартрит, за здраве на гърдата, за здраве на простатата и хронична болка.

Корен от глухарче

Повечето собственици на жилища мразят глухарче, тъй като той бързо се развива в дворът им. Но това цвете и коренът му всъщност са пълни с витамини и минерали.

Коренът на глухарче има естествен диуретичен ефект, който позволява на черния Ви дроб по-бързо да елиминира токсините. Също така помага за укрепване на имунната система, балансиране на нивата на кръвната захар, облекчаване на киселини и успокояване на храносмилателната разстройство

5. Добавете истински черен дроб или вземете чернодробни таблетки

Черен дроб от млади, здрави, тревопасен добитък или пилешки дроб е богат на витамини А и В, фолиева киселина, холин, желязо, мед, цинк, хром и CoQ10. Черен дроб е една от хранителните вещества, които можем да ядем.

Ако не можете да се храните с това, можете да приемате хапчета от черния дроб. Потърсете добавка, която да гарантира, че хормоните, пестицидите или антибиотиците не се използват при храненето и грижите за говедата.

6. Приемайте много течности

Без значение какво пречистване на тялото правим, то трябва да приемаме голямо количество вода. Най-добрият начин за това е да приемате просто вода. Добавете поне 1.5 л. вода на ден, като задължително е да бъде приемана на части. Колкото повече вода пиете, толкова по-бързо се прочиства организма.

Каква е функцията на черният дроб ?

функцията-на-черният-дроб

Някои от основните функции на черния дроб включват:

  • Обработка на хранителните вещества, абсорбирани от червата, така че да бъдат по-ефективно абсорбирани
  • Регулиране на състава на кръвта за балансиране на протеини, мазнини и захар
  • Унищожаване на старите червени кръвни клетки
  • Производство на основни химикали, за да се помогне на кръвосъсирването
  • Разбиване и метаболизиране на алкохол и лекарства
  • Производство на основни протеини и холестерол
  • Премахване на токсините от кръвния поток, включително билирубин, амоняк и други
  • Съхранение на минерали, желязо и витамин А

За да може черен дроб да се грижи за тялото, той трябва да може да изпълнява оптимално дейността си. Когато хората мислят за чернодробно заболяване, те мислят за индуцирана от алкохол цироза. Цирозата е сериозно здравословно състояние, но противно на популярната мисъл, алкохолизмът не е единствената причина.

Всъщност съществуват редица фактори, които могат да доведат до цироза на черния дроб и увреждане на черния дроб, включително:

  • Хранене на сурови черупчести мекотели
  • Някои лекарства (включително ацетаминофен)
  • Хронично недохранване
  • Хранене с отровни гъби и излагане на химикали

Цирозата се появява, когато тъканта на белега замести здравите клетки в черния дроб. Тъй като тъканта на белезите продължава да расте, способността за функциониране на черния дроб намалява. Чернодробната недостатъчност е следващата биологична стъпка и възниква, когато тъканта на белега създаде толкова много увреждания, че вече не функционира.

Почистването на черния дроб ефективно премахва токсините

Днес сме изправени пред толкова много токсини в околната среда, които се срещат в нашите домове, места на работа и в нашето хранене. За нашето общо здраве и благополучие е важно да поддържаме правилното функциониране на черния дроб. По-долу са някои от рисковите фактори, свързани с нарушена чернодробна функция.

  • Ниски нива на калий
  •  Висока употреба на алкохол
  • Интравенозно използване на лекарства
  • Кръвопреливания преди 1992 г
  • Излагане на определени промишлени химикали и токсини за околната среда
  • Незащитени секс
  • Затлъстяване и диета с високо съдържание на наситени мазнини и преработени храни
  • Татуировки или пиърсинги по тялото
  • Високи нива на триглицеридите в кръвта
  • Лекарства с рецепта, включително ацетаминофен
  • Вирусни инфекции
  • Автоимунни заболявания

Признаци и симптоми, че черният дроб не функционира оптимално

Ако наскоро сте забелязали някои от изброените по-долу симптоми, може да страдате от увредена чернодробна функция. Особено важно е да се обмислят тези симптоми, ако се идентифицирате с един или повече от посочените по-горе рискови фактори.

  • Подуване и газ
  • Киселинен рефлукс и киселини
  • запек
  • Кожа и / или очи, които са жълтеникави (симптом на жълтеница)
  • Невъзможност за отслабване
  • Високо кръвно налягане
  • Смущение, тревожност или депресия
  • Тъмна урина
  • Розацеята
  • Хронична умора
  • Прекомерно изпотяване
  • Мъркайте лесно
  • Слаб апетит

За щастие, можете да помогнете за подобряването на функционирането на черния дроб. Чрез цялостно почистване на черния дроб, можете да започнете да се чувствате по-добре след няколко седмици.

Ключови моменти за почистване на черния дроб

  1. Почистването и детоксикацията на черния дроб и дебелото черво ви помага да изчистите пестицидите, лекарствата, тежките метали и остатъците от ракова терапия извън системата, което води до здрав черен дроб.
  2. За да поддържате здравия си черен дроб през годините, периодично правете 24-часово почистване на черния дроб
  3. Поддържайте здравословна диета без преработени храни и високо в зеленчуци, бобови растения и цели зърна.

Krasimir Dimitrov

Красимир Димитров, е част от екипа на zdraveplus.com и изработва статии въз основа на изследвания и информация на сайтове, като healthline.com, mayoclinic.org и ncbi.nlm.nih.gov
Back to top button