Чаят – Огъня на живота

В Древен Китай чаят е бил на особена почит, почти като цар. Наричали са го Огънят на живота, защото ароматната напитка укрепвa духа и тялотo. Днес там все още пият много чай и пазят своите традиции, свързани с билковата напитка. Чаят е може би единственото питие, което така си противоречи – тонизира и на­малява умората, възбужда и успокоява, в началото загрява, после създава усе­щане за прохлада. Той активизира ра­ботата на черния дроб, далака, повиша­ва хемоглобина, обогатява кръвта с ви­тамин С. Защо да пием чай? Нека да видим няколко от предимствата на чая.

chai sladkiМладолики и жизнени

Има доказателства от години, че хората, които редовно пият чай, са много п-малко податливи на болестите и се чувстват добре о дълбока старост. Напитката на дълголетието дължи репутацията си на витамини С, Е и D, никотиновата киселина и йода. Чаят за­бавя стареенето на клетките. Листенцата имат подмладяващ ефект, който надвишава 18 пъти подобното действие на витамин Е.

Сбогом на болестите

Когато ви мъчи махмурлук или сте препили, натровили сте се с лекарства или някакви медикаменти, най-ефикасната противоотрова, която можете да приемете е чаша много силен и сладък /със захар/ горещ чай с мляко. Средносилният топъл чай с лимон, черен пипер и мед е пикочогонно и потогонно средство при на­стинка. Силният зелен чай се използва за лечение на язва на стомаха и дванадесетопръст­ника. Ако дълго работите с компютър, предпочитайте най-вече чай /особено зелен/, тъй като той неутрализира вредно­то въздействие на излъчванията от монитора.

Полезно е да се знае

Англичаните са изчислили, че всекидневното потребление на 5-6 чаши чай осигурява: 9% от дневната потребност от витамин В1; 25% от дневната потребност от витамин В2; 6% от дневната потребност от витамин В6; 10% от дневната потребност от фолиева киселина; 45% от дневната потребност от калий.

Подобни публикации за още четене:
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *