Див здравец и неговото универсално лечебно свойство

Дивият здравец (Geranium maculaturn) расте по поля­ните и равните пространства. Още от дълбока древност неговите корени са се използвали за лечението на различни по степен на тежкост болести. Дивият здра­вец представлява многогодишно растение, което дости­га на височина 30-60 см. Стеблото му е мъхнато и неразклонено. Листата му са разделени на пет назъбени дяла. Цветове­те (розово до ярко черве­но) цъфтят от април до юни, разположени са ка­то гроздчета на края на стеблото. Плодът е за­острена капсула. Расте­нието вирее най-добре на слънчеви и леко сенчести места.

divzdravecПрез XIX век дивият здравец е много популя­рен лек срещу диария, ди­зентерия и хеморагия. Той е не само ефикасен при различни заболява­ния; доказано е също, че е безвреден. 

Освен листата и цветовете на това ароматно растение, голямо лечебно приложения намират и стритите на прах корени на растението. Обикновено те се прилагат при лечение и по-бързо зарастване на открити рани. Билката мо­же да се поставя като лапи върху подути край­ници; Много индианци ядат зелените листа на здравеца като храна.

Днес освен по поляните, от растението може да намерите и в билковите аптеки, а неговото приложение е както и в миналото. Полезен е за лечение на диария, сто­машно-чревно кървене и хемороиди. Помага при диабет и Брайтова бо­лест. Външно се прилага при безболезнени рани и се смята за много ефика­сен като промивка при проблеми с матката. Ди­вият здравец е красиво растение и може да се засажда покрай лехите -(със семена) през есента или пролетта, или чрез отделяне на корените през есента.

Подобни публикации за още четене:
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *