Див здравец и неговото универсално лечебно свойство

Дивият здравец (Geranium maculaturn) расте по поля­ните и равните пространства. Още от дълбока древност неговите корени са се използвали за лечението на различни по степен на тежкост болести. Дивият здра­вец представлява многогодишно растение, което дости­га на височина 30-60 см. Стеблото му е мъхнато и неразклонено. Листата му са разделени на пет назъбени дяла. Цветове­те (розово до ярко черве­но) цъфтят от април до юни, разположени са ка­то гроздчета на края на стеблото. Плодът е за­острена капсула. Расте­нието вирее най-добре на слънчеви и леко сенчести места.

divzdravecПрез XIX век дивият здравец е много популя­рен лек срещу диария, ди­зентерия и хеморагия. Той е не само ефикасен при различни заболява­ния; доказано е също, че е безвреден. 

Освен листата и цветовете на това ароматно растение, голямо лечебно приложения намират и стритите на прах корени на растението. Обикновено те се прилагат при лечение и по-бързо зарастване на открити рани. Билката мо­же да се поставя като лапи върху подути край­ници; Много индианци ядат зелените листа на здравеца като храна.

Днес освен по поляните, от растението може да намерите и в билковите аптеки, а неговото приложение е както и в миналото. Полезен е за лечение на диария, сто­машно-чревно кървене и хемороиди. Помага при диабет и Брайтова бо­лест. Външно се прилага при безболезнени рани и се смята за много ефика­сен като промивка при проблеми с матката. Ди­вият здравец е красиво растение и може да се засажда покрай лехите -(със семена) през есента или пролетта, или чрез отделяне на корените през есента.

Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *