Каланхое – лекарство в саксия – 1 част

Каланхое – лекарство в саксия – 1 част 4.00/5 (80.00%) 2 votes

Много растения с лечебни свойства могат да се отглеждат в домашни условия, за да са ви под ръка при нужда. Каланхоето е едно от тях. Неговите лечебни качества са били известни още в дълбока древност. Можете да си го отглеждате в саксия и така цветето хем ще краси дома ви, хем ще ви помогне в случай на нужда.

За лечебни цели се използва свежият сок от каланхое дегремонтиана и каланхое пината, който се съдържа в листата и стъблата. Той е богат на много биохимични компоненти, от които преобладаващи са полизахаридните съединения, катехини, флавоноиди, дъбилни вещества, ферменти, аскорбинова киселина, ябълчена, лимонена, оцетна и оксалова киселина. Съдържа и много микроелементи като алуминий, желязо, калий, калций, силиций, манган и мед.

каланхоеСокът притежава противовъзпалителни свойства, подпомага за оздравяването на рани от различно естество, включително от изгаряния и измръзвания. Поради бактерицидното му действие раните бързо се очистват от гной и некротизирали тъкани и поразените повърхности заздравяват по-бързо. Сокът е силен стимулатор за регенерация на тъканите както в човешкия организъм, така и при животните и растенията.

С лечебния сок на лечебните видове каланхое дегремонтиана и каланхое пината могат да се лекуват редица заболявания. Ето кои са те и как се процедира:

При хрема се смачква лист от цветето така, че да се превърне в полутечна кашица. В легнало положение се поставя кашицата в двете ноздри. В резултат на отделящите се фитонциди започва интензивно кихане и след няколко минути ноздрите се отпушват и се възстановява нормалното дишане.

При синузит сокът се разрежда в преварена вода в съотношение 1:2. Смърка се през ноздрите няколко дни, след което синузитът отшумява. Процедурата не предизвиква неприятни усещания.

При киселини в стомаха се дъвче лист от каланхое, без да се поглъща. Когато стане на кашица се прецежда през зъбите и се поглъща само сокът, който моментално неутрализира киселините, в резултат на което се получава оригване и облекчение. След това вече може да се погълне всичко, което е останало в устата.

В начален стадий на ерозия на шийката на матката се правят апликации със сок от лечебното цвете до отшумяване на оплакванията.

ВАЖНО: Ако публикацията Каланхое – лекарство в саксия – 1 част ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

Билка.инфо препоръчва и:

7 коментара to “Каланхое – лекарство в саксия – 1 част”

 1. Marti

  мар 16. 2013

  Супер. Много интересна информация. Не подозирах, че има такива свойства. Само че това, което сте показали на снимката тук не отговаря на визията на растението, което имам вкъщи. Аз го знам като киланхое. Различни разновидности ли има, или какво?

 2. Снежана Илиева

  май 12. 2013

  КАЛАНХОЕТО ПРЕДСТАВЛАВА С РАЗЛИЧНИ ЦВЕТОВЕ.ТОВА НЕ Е ТОВА ЦВЕТЕ

 3. Vania Arnaudova

  май 31. 2013

  Molia utochnete. Tova ne e kalanhoe, koeto az sam vizhdala.

 4. Рада Петрова

  юни 16. 2013

  Разбира се, че не е каланхое това.

 5. Дора Бойчева

  ное 13. 2013

  Toва е каланхое-дегремонтиана-стаен жен-шен и е лечебно!

 6. Stanislav Sterev

  сеп 03. 2014

  Продавам на достъпни цени Каланхое Дегремонтиана:
  http://olx.bg/prodavam-lekovito-rastenie-kalanhoe-degremontiana-narichano-osche-quotstaen-zhen-shen-quot-quotdomashen-doktor-quot-i52027732

 7. Ivanka Antonova

  окт 12. 2014

  Ili tova na snimkata ne e kalanxoe,ili mene sa me izlagali vav magazine .Moje li opitnite da mi otgovoriat?

Добавете коментар