Кресон при анемия и болки в бъбреците

Кресонът (Lepidium sativum) е бързорастящо водолюбиво растение, поради това изобилие от див кресон се среща край всякакви водни потоци и езера. Лечебните свойства на растението са известни още от древни времена, когато гръцките и персийските войници са го използвали като средство, повишаващо тонуса и издръжливостта.

Смята се, че кресонът има свойството да пречиства организма. Никълъс Кълпепър, известен английски билкар от ХVІІ век, препоръчвал употребата на билката за изчистване на лицето от пъпки и петна, а индианците от Северна Америка са употребявали растението при болки в бъбреците и черния дроб, а също и за разбиване на жлъчни камъни.

кресонКресонът е изключително сочно растение, с яркозелен цвят, богато на витамини А и С, а също и на фолати, калций, желязо и витамин Е. В билката има наличие и на разнообразни химични вещества, сред които глюкозинолати, лутеин, флавоноиди, хидроканелени киселини. Приемът само на 80 гр. от растението осигуряват на организма препоръчителните пет порции плодове и зеленчуци на ден. В наши дни се използва градинският кресон, който е бил едно от първите култивирани растения.

Консумацията на кресон осигурява енергия за целия ден, успокоява нервната система и е чудесно средство за подобряване на съня.

Кресонът е изключително добър диуретик, поради което има чудесно лечебно въздействие върху бъбреците. Билката стимулира отделянето на урина, подпомага разбиването на камъни в бъбреците, жлъчката и пикочния мехур, а също спомага за очистването на организма от токсини.

Консумацията на растението е препоръчителна при анемия и бременност, поради богатото съдържание на желязо и фолиева киселина.

Народната медицина препоръчва различни настойки, отвари и масла от кресон за борба с пърхота. Най-добре е растението да се употребява в прясно състояние, но може и в сухо. Прилага се външно, като се правят превръзки и компреси със смачкан до каша зеленчук. Друг вариант е засегнатите места да се натъркват със зелените листа или да се мажат със пресен сок от кресона.

Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *