Кресон при анемия и болки в бъбреците

Кресонът (Lepidium sativum) е бързорастящо водолюбиво растение, поради това изобилие от див кресон се среща край всякакви водни потоци и езера. Лечебните свойства на растението са известни още от древни времена, когато гръцките и персийските войници са го използвали като средство, повишаващо тонуса и издръжливостта.

Смята се, че кресонът има свойството да пречиства организма. Никълъс Кълпепър, известен английски билкар от ХVІІ век, препоръчвал употребата на билката за изчистване на лицето от пъпки и петна, а индианците от Северна Америка са употребявали растението при болки в бъбреците и черния дроб, а също и за разбиване на жлъчни камъни.

кресонКресонът е изключително сочно растение, с яркозелен цвят, богато на витамини А и С, а също и на фолати, калций, желязо и витамин Е. В билката има наличие и на разнообразни химични вещества, сред които глюкозинолати, лутеин, флавоноиди, хидроканелени киселини. Приемът само на 80 гр. от растението осигуряват на организма препоръчителните пет порции плодове и зеленчуци на ден. В наши дни се използва градинският кресон, който е бил едно от първите култивирани растения.

Консумацията на кресон осигурява енергия за целия ден, успокоява нервната система и е чудесно средство за подобряване на съня.

Кресонът е изключително добър диуретик, поради което има чудесно лечебно въздействие върху бъбреците. Билката стимулира отделянето на урина, подпомага разбиването на камъни в бъбреците, жлъчката и пикочния мехур, а също спомага за очистването на организма от токсини.

Консумацията на растението е препоръчителна при анемия и бременност, поради богатото съдържание на желязо и фолиева киселина.

Народната медицина препоръчва различни настойки, отвари и масла от кресон за борба с пърхота. Най-добре е растението да се употребява в прясно състояние, но може и в сухо. Прилага се външно, като се правят превръзки и компреси със смачкан до каша зеленчук. Друг вариант е засегнатите места да се натъркват със зелените листа или да се мажат със пресен сок от кресона.

Подобни публикации за още четене:
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *