Малкото кокиче и големите му лечебни свойства

Кокичето е красиво, нежно цвете, предвестник на пролетта. Освен да ни радва с вида си, то може да ни бъде и от полза за лечение на различни заболявания.

И сега е идеалният момент да се възползваме от лечебните му свойства, а ако не ни се налага (което е по-добре), поне да се запознаем с тях.

Кокичето засилва слюнкоотделянето и потоотделянето. Успешно се прилага при парези от различен характер, също и при лечение на двигателни и сетивни нарушения, поради съдържанието на алкалоида галантамин в него. В българската народна медицина лечение с кокиче се прилага при старческо треперене, нарушение на зрението, отпадналост.

кокичеЗа вътрешна употреба се прави спиртен извлек: 40 кокичета, заедно с листата се нарязват ситно и се киснат 20 дни в 300 мл. силна ракия. След това се прецежда и от течността се пие по 40 капки преди ядене, 3 пъти дневно. Задължително това трябва да става под лекарски контрол, тъй като предозирането може да предизвика отравяне!

За външна употреба също се приготвя извлек.

40 кокичета с дръжките се накисват за 30 дена в силна ракия, в плътно затворен съд. Извлекът помага при плексит, като се втрива с тампон в болезнените места.

Кокичето помага и при настинка: В прозрачен стъклен съд се наливат 500 мл. ракия. Към нея се добавят цветчетата от 40 кокичета. Съдът се оставя за около 30-40 дни на тъмно, като редовно се разклаща. С получения лек се мажат гърдите на болния, след което се покриват с вестник и се облича памучна тениска или пижама. Това лечение може да се прилага и при деца.

При базедова болест се взима луковичка от кокиче. Накълцва се, смесва се с винен оцет и се маже външно.

Подобни публикации за още четене:
Малкото кокиче и големите му лечебни свойства
3.63 (72.5%) 8 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *