Понижете кръвното с Чемерика

Растението Чемерика е многогодишно и стъблото на билката е право, като цъфти през летните месеци от юни до август.

Тази лековита билка можете да намерите около мучурливи и влажни места, както и около блата и реки. Чемериката има многобройни и шнуровидни корени, а листата са доста големи и обгръщат стъблото. Чемериката има красиви цветове с жълто-зелен цвят с прекрасна тъмна жилка. Плодът, който ражда представлява тригнездна кутийка. За лечебни цели се използват корените с коренищата на растението.

Растението или по точно неговите корени заедно с коренищата имат в състава си алкалоиди, които са със стероиден характер, алкамини, като первин, гермин и протовератрин. Освен това билката е източник на скорбяла, смола и захар.

Чемерика-лечебно-растение-Veratrum-lobelianumПрепоръчително е корените от чемерика да се събират през есените месеци, септември и октомври по време на нейното увяхване. Ранната пролет също е подходяща за изваждане на коренищата на растението, защото през март и април то все още не се е развило. След като извадите корените на растението трябва да ги почистите добре и да ги изсушите на проветриво и сухо място. Когато корените вече са добре изсушени те ще придобият сивокафяв цвят отвън, а от вътре ще са сивобелезникави. Техният мирис е много остър и е характерен само за това растение, а вкусът им е парлив и горчив. В случай, че не можете да откриете билката можете да си я закупите от почти всяка аптека в изсушен вид.

Главно билката се използва за понижаване на кръвното налягане, затова тя е известна с нейното хипотензивно действие. Хипотензивният ефект, който притежава чемериката е благодарение на алколоидите, които тя съдържа. От 4 до 6 часа е продължителността на действие на лечебната билка.

Можете да използвате чемериката за лечение на косопад, но задължително тя трябва да бъде изсушена. За да си приготвите отварата за лечение на косопад трябва да поставите в съд 250 милилитра оцет и след това да добавите 1 супена лъжица изсушена чемерика. Така комбинирани съставките се слагат на котлона, за да поврат 5 минути. После прецедете добре и втрийте в корените на косата, като повтаряте тази процедура цяла седмица, веднъж на ден. Направете си почивка от няколоко дни и след това по желание можете да повторите процедурата.

Можете да се отървете от косопада и с още една лесна за приготвяне отвара. За целта ви е нужна 1 чаена лъжица сушени корени и 500 милилитра вода. След като го комбинирате трябва да ги оставите за 2 часа да се запарят. Накрая прецеждате добре и втривате внимателно в корените на косата 30 минути преди къпане.

Рецептите могат да се прилагат и за премахването на упорит пърхот.

Можете да прилагате билката външно и с друго предназначение, например за мазане при херпес и подагра. Чемериката се използва и от народната медицина за лечение на стомашни и чревни болки, умствени проблеми и при Базедова болест.
В никакъв случай, не бива да използвате билката за перорално приложение, защото тя е силно токсична. Когато се използва за външно приложение трябва да е под наблюдение на лекар, защото може да се достигне до неизбежен край. Чемериката често се използва за лечение на различни заболявания и в комбинация с други алкалоиди.

Когато се наблюдава отравяне с билката първите симптоми с парене и дразнене на лигавицата на устата, хранопровода, стомаха и мекото небце. Често срещани са и симптоми, като повръщане и диария. Наблюдава се отпадналост и студени крайници, които могат да се засилят и да доведат до колапс, гърчове и парализа на дишането. Усетите ли, че тези симптоми с на лице веднага трябва да потърсите лекарска помощ, защото те могат да доведат до клинична смърт.

Независимо, че използвате тази лековита билка дори за лечение на косопад е препоръчително да е под наблюдението на лекар. Ефикасността и е доказана, но има известен риск от употребата на растението и нейното неблагоприятно действие върху организма.

Подобни публикации за още четене:
Понижете кръвното с Чемерика
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *