Сок от бъзак подсилва имунитета и цери болести

Сокът или още сиропът от бъзак е невероятно природно средство, което ще подсили имунната система и ще помогне на много неприятни заболявания или състояния да останат в миналото. В момента е идеалният момент,  в който можете да си наберете бъзак, ако искате да се възползвате от силата му и да си направите въпросният сироп. С негова помощ не само ще преборим с лекота вируси през зимата, но дори някои твърдят, че лекува ракови заболявания. По-важното е да се разбере, че така приготвен бъзака, засилва имунните сили на организма неимоверно.

cheren-byz-300x225Самото растение представлява невисок храст, което в известно с това, че може да се използва за лечебни цели с всичките си части. Но за сиропа се ползват само плодчетата. Трябва да следим плодчетата да са черно-виолетови, това значи, че са добре узрели. Ако има зелено има опасност целият сироп да стане отровен, затова бъдете много внимателни – зелените плодчета са изключително отровни. Откъсваме целите “кошнички” с плодовете.

Без да измиваме бъзака (защото иначе сиропа може да ферментира), с помощта на вилица, плодчетата се оронват от дръжките. Внимавайте, защото при тази манипулация, може да пръска сок от бъз, който силно и бързо оцветява и трудно се премахват петната. А за да не миете бъзовите плодчета, по-добре си намерете място, където не минават коли и няма промишленост – така ще сте сигурни, че плодовете са изключително чисти.

Вземете трилитрови стъклени буркани /толкова, колкото плод сте набрали/, като предварително ги измиете и подсушите. След това започвате да редите – ред плод бъз, ред захар или мед, като редовете трябва да са по около 3-4 см дебели. Така се нарежда, докато бурканът се запълни. Най-отгоре всичко се покрива с по-дебел пласт захар или мед. Важно е да не пълните до горе буркана, защото в следващите дни сместа ще се “движи” нагоре, защото шупва. Но това само при условие, че сте сложили мед. Гърлото се покрива с марля и буркана се оставя на тъмно място. Веднъж на ден се бърка с дървена лъжица. И така се оставя 40 дни да престои.

Когато изминат тези 40 дни, сместа може да бъде прецедена през марля и сокът, който се получи да се прелее в стъклени бутилки и да се нареди в хладилника. Зрънцата не се изхвърлят, те също може да се ядат, но само по супена лъжица на ден. Може да се добавят към смутита или кремчета. По същия начин може да си направите сироп от черен бъз (който е роднина на бъзака, но е дърво), от арония, от малини, боровинки…. все полезни диви и здравословни малки плодчета.

От така приготвения невероятен имуностимулатор, може да си приемате всеки ден на гладно по една супена лъжица и то всеки ден – от ранна есен до късна пролет. Даже може и целогодишно. За малки деца се приема 1 чаена лъжичка, като се започва с 1/2 за първите дни. Някои предпочитат да го разредят с малко вода. Тогава се получава вкусна плодова напитка. Усеща се съвсем лека тревиста горчивина.

 

Оценете статията
ВАЖНО: Ако публикацията Сок от бъзак подсилва имунитета и цери болести ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!

Билка.инфо препоръчва и:

1 коментар to “Сок от бъзак подсилва имунитета и цери болести”

  1. Elsa Andrews

    Авг. 06. 2015

    Zdraveite! Bazakat moje li da se zakupi ot bilkovite apteki i ako e izsushen ima li sushtite celebni kachestva!

Добавете коментар