Анасон понижава температурата

Анасонът е главно действащо лице в една от най-известните алкохолни напитки. Но освен това той е ценна билка, с мощно действие, благодарение на съдържащото се етерично масло. Неговия интересен външен вид със сложен сенник за съцветие и бели цветове може да впечатли всеки. Плодовете му са 3-5 мм дълги, яйцевидни до яйцевидно продълговати. Цъфти през юни-юли. За лечение на различни състояния, билкарите използват плодовете на анасона и извлеченото от тях етерично масло.

Това, което прави етеричното масло от анасон е да облекчава състоянията на настинка и грип, да сваля температурата и премахва болката, да отхрачва заседнали жилав секрет, заради който често не можем да се изкашляме, има още антисептично и

спазмолитично действие. Използва се предимно:

• при кашлица, ангини, ларингити, фарингити, хронични бронхити, бронхиална астма
• при заболявания на стомашно-чревния тракт, гастрити, ентероколити с колики, метеоризъм
• при възпалителни заболявания на пикочните пътища, бъбречнокаменна болест и други
• за стимулиране на млечната секреция у кърмачките.

Начин на приложение:
една чаена лъжичка счукани плодове, запарени с чаша вряща вода за около 15 мин., след прецеждане се изпива в рамките на деня. Анасоновото масло се използва по 1-2 капки върху бучка захар 2-3 пъти дневно.

Като продукт:
Анасон – семе

Може да се използва при: спазми в червата, колики, стомашна атония, гръдна жаба, задух, бронхит, ангина, възпаление на лигавиците, засилва лактацията у кърмачките.

Начин на приготвяне: 1 супена лъжица счукани семена киснат 10 минути в 300гр. вода. Пие се 3 пъти дневно по 100гр. преди ядене. За бебета 1 ч.л. семена за 200гр. вода. Дава се вместо вода, подсладено на вкус.

Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *