Анасон понижава температурата

Анасонът е главно действащо лице в една от най-известните алкохолни напитки. Но освен това той е ценна билка, с мощно действие, благодарение на съдържащото се етерично масло. Неговия интересен външен вид със сложен сенник за съцветие и бели цветове може да впечатли всеки. Плодовете му са 3-5 мм дълги, яйцевидни до яйцевидно продълговати. Цъфти през юни-юли. За лечение на различни състояния, билкарите използват плодовете на анасона и извлеченото от тях етерично масло.

Демир бозан билки за бъбреци

Това, което прави етеричното масло от анасон е да облекчава състоянията на настинка и грип, да сваля температурата и премахва болката, да отхрачва заседнали жилав секрет, заради който често не можем да се изкашляме, има още антисептично и

спазмолитично действие. Използва се предимно:

• при кашлица, ангини, ларингити, фарингити, хронични бронхити, бронхиална астма
• при заболявания на стомашно-чревния тракт, гастрити, ентероколити с колики, метеоризъм
• при възпалителни заболявания на пикочните пътища, бъбречнокаменна болест и други
• за стимулиране на млечната секреция у кърмачките.

Начин на приложение:
една чаена лъжичка счукани плодове, запарени с чаша вряща вода за около 15 мин., след прецеждане се изпива в рамките на деня. Анасоновото масло се използва по 1-2 капки върху бучка захар 2-3 пъти дневно.

Като продукт:
Анасон – семе

Може да се използва при: спазми в червата, колики, стомашна атония, гръдна жаба, задух, бронхит, ангина, възпаление на лигавиците, засилва лактацията у кърмачките.

Начин на приготвяне: 1 супена лъжица счукани семена киснат 10 минути в 300гр. вода. Пие се 3 пъти дневно по 100гр. преди ядене. За бебета 1 ч.л. семена за 200гр. вода. Дава се вместо вода, подсладено на вкус.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *