Ангелика (Angelica archangelica L.)

Синоними. Лечебна пищялка.

Разпространение. Расте по влажни ливади и мочурливи места, покрай речни брегове. Цъфти през лятото.

Използваема част. Обикновено се използват корените и по-рядко листата, стъблото и плодовете. Беритбата на билката става през есента или пролетта. Растението има приятен аромат и леко горчив вкус.

Химичен състав. Корените на ангеликата съдържат етерично масло, ангелицин, ангеликова и валерианова киселина, танин, восък и др.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Действие. Възбужда апетита, стимулира стомаш креция, подобрява чревната перисталтика и по такъв начин действа газогонно. При колики в стомашно-чревни има успокояващ ефект, дължащ се на валериановата киселина. Притежава също диуретично и отхранващо действие.

Приложение. При безапетитие, намалена секреция на солна киселина в стомаха, смутено храносмилане с бронхити, трахеити, хистерия, високо кръвно налягане, жлъчни заболявания и др.

Начин на употреба. Около 2 чаени лъжички ситно нарязани корени се запарват с 400 мл вряща вода. Врят още 5 минути. Сместа се прецежда и пие по 1/2 кафена чашка преди ядене 3 пъти на ден.

Тинктура от корени се приготвя със спирт в съответношение 1:5. Употребява се по 20 капки в 1 кафена чашка вода, пъти на ден.

Освен това може да се приготви винен екстракт: 20 г сушени и ситно нарязани корени се накисват за 24 часа в 500 мл бяло вино. Сместта се разклаща често. Прецежда се и се пие по 1/2 винена чашка 2 пъти на ден преди ядене.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *