Анемия се лекува с кръвен здравец

Кръвен здравец се употребява и при цироза на черния дроб, при безплодие и за укрепване мускулатурата на сърцето

В българската народна медицина кръвният здравец се употребява при малокръвие (анемия) от различно естество, цироза на черния дроб, при безплодие, както и за укрепване на мускулатурата на сърцето (заедно с корени от коприва), при пясък и камъни в бъбреците и пикочния канал, начална туберкулоза, малария и др. Външно отварата от тази билка се използува за тампони при кръвотечение от носа и за компреси при фистули и кожни възпаления.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Анемията се лекува с извлек от здравец кръвен

В кръвния здравец се съдържат етерично масло, до 15% танини (главно катехини), дъбилни и лепкави вещества, слуз, смоли, нишесте, пектин, захар, витамин С, провитамин А и др. В листата се съдържат витамин С; провитамин А.

Билката проявява кръвоспиращо, капиляроукрепващо, запичащо и абортивно действие. Прилага се при диария (особено у малките деца), малокръвие, болки в стомаха и червата (при гастрити, колити); при кожни възпаления; при сърбежи, фистули, рани; при бяло течение; при хемороиди; при възпаление на дебелото черво, както и при злокачествени заболявания на кръвотворните органи.

 

Начин на употреба:

Извлек от свежи корени – 2 ч.л. ситно нарязани свежи корени се залива с 500 мл студена вода, оставя се да престои 8 часа, прецежда се и се изпива на глътки преди храна за 1 ден. Остатъкът може да се използва за компреси и лапи.

Като продукт кръвния здравец е сух корен – употреба: 2 супени лъжици нарязани коренища се варят в 1 л вода 10 мин. Отварата се пие по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно вместо вода.

Чай – 1 ч.л. изсушени корени или листа се заливат с 200 мл студена вода, кипва се, оставя се да престои 15 мин, прецежда се и се консумира.

Внимание! Да не се използва от бременни или кърмачки!

Да не се ползва повече от 3 седмици!

Препоръчително е да се приема по лекарско предписание и под лекарски надзор.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *