Ароматни билки за свеж дом

Всеки обича дома му да ухае на нещо свежо, вкусно или пък тонизиращо сетивата.

И вероятно поради това си купуваме толкова ароматизирани свещи и различни синтетични ароматизатори. А истината е, че с билките, които всеки ден виждаме в дрогерията можем да постигнем същия, че дори и много по-невероятен резултат. При това напълно безопасно и без да мислим дали пък съставките им не причиняват рак. За разлика от ароматизаторите. Ето къде можем да използваме и какви билки.
ароматни билки

В гардероба

Много е просто. Вместо да използвате не много приятно ухаещите зрънца нафталин, които се просмукват в дрехите ни през зимата и са просто неизперяеми, е много по-добре да поставите лавандула, която има същите свойства срещу гадните молци, а мирише далеч по-приятно. Вземете малко парче копринен плат и увийте в него няколко венчелистчета от роза или сушени стръкчета лавандула (може да ползвате всякакви други билки и цветя). После скрийте вързопчето под дрехите си и готово! Съдържанието на гардероба ви ще ухае невероятно, не се съмнявайте. Само не забравяйте след няколко месеца да подмените „ароматизатора“ си – изперете плата и сложете нови есенции в него.

В кухнята

Тук нещата са по-сложни, тъй като въпросната стая ежедневно се пълни с разнообразни аромати. Решението: сложете вода в тенджерка на котлона при умерена температура, добавете вътре 2-3 супени лъжици канела на прах (или канелени пръчици) и почакайте течността да заври. После изключете котлона и оставете съда на печката, но без похлупак. Скоро в цялата кухня ще замирише на… Коледа 😉

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

В банята

Вместо ароматизатор, а и различни аромати на шампоани и сапуни, може да поставите на вратата на банята свеж букет от мента. За целта може да се наложи да си направите закачалка (ако нямате) но, спокойно, и един обикновен пирон върши работа. Важно: затваряйте вратата, за да има смисъл от натуралното ароматизиране. Не забравяйте да подмените букетчето, когато изсъхне. Ако не намерите свежа мента, макар че сега полянките са пълни с дива мента, която мирише просто невероятно, може да пробвате с друг вид билка.

Разбира се, съветът ни е да проветрявате всички помещения редовно и хубавичко, защото така ще си осигурите тонове свежест.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *