Полски хвощ помага при артроза

Полският хвощ е една от най-ефикасните билки при това заболяване

Артрозата представлява деструктивно ставно заболяване със загуба на ставен хрущял и промени в съседната костна тъкан. В хода на заболяването настъпва деструкция на ставния хрущял, като по него се образуват ерозии и пукнатини, достигащи в дълбочината на костта, която се уплътнява и се получават шипове.

“Фигурин

 

Полският хвощ е една от най-ефикасните билки при ставни болки

Артрозата протича със ставни болки при движение, които при покой намаляват. При артроза на краката болките са по-силни сутрин при раздвижване, след което преминават и привечер отново се появяват и усилват. С напредване на болестта се ограничават движенията в засегнатата става, тя се деформира, а околоставната мускулатура е с намален тонус. При по-голямо ставно натоварване или при травма допълнително се развива възпалителен процес и тогава ставните болки са постоянни, денонощни, ставата се подува, кожата върху нея е лъскава и оточна, движенията в ставата са силно ограничени или невъзможни.

За външно приложение е най-добре да се използва високият хвощ.

Начин на приготвяне – 100 г изсушена билка се кисне 12 часа в 5 литра студена вода. Извлекът се загрява до кипване, прецежда се и се излива във водата за баня. Необходимо е количеството вода да покрива бъбречната област. Времетраенето на банята не трябва да е под 20 минути. След това без да се подсушава , болният се загръща с хавлия и лежи един час за да се изпоти. Препоръчително е тази баня да се прави поне веднъж седмично.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *