Черният пипер засилва концентрацията

Подправката, която всички познаваме е и много полезно лекарство

Малките черни топчета, които използваме предимно в кухнята, всъщност представляват ферментиралите и изсушени плодчета на растението. Те са червени на цвят. Подправката, която придава невероятен аромат на месото е вечнозелено пълзящо растение, за което се твърди, че е открито за първи път в Индия. Ако плоовете на черния пипер се изсушат и след това се обелят, то крайният резултат ще е бял пипер, който има по-слаб аромат, но за сметка на това не е толкова силно лютив.

“Фигурин
Черният пипер засилва концентрацията

Черният пипер засилва концентрацията

Веществото пиперин придава онзи така характерен вкус на черния и белия пипер. Освен по-деликатния вкус, различното при белия пипер е и това, че при термична обработка запазва по-дълго вкуса си.

В кухнята и като средство за лечение главно на настинки и кашлица, черният пипер се ползва повече от 4000 години. През древността малките черни и бели плодчета са били средство за търговия, като арабите са ги ползвали вместо пари. Цената на черния пипер е била толкова висока, че нерядко, особено през Средновековието той е бил ползван като залог или средство за размяна.

Пак черният пипер е причина португалците да търсят морски път до Индия. В наши дни черният пипер заема една четвърт от световната търговия с подправки.,

Интересното при черния пипер е, че той рядко се ползва самостоятелно. Ако направите греяно вино с черен пипер през зимата, то вие успешно ще може да се справите с досадната настинка и кашлицата, тъй като тази напитка ще ви загрее вътрешно. Ако се смеси с куркума, то тази смес се явява идеално средство за повишаване на потентността.

Растението има антиспазмолитично, слабително, затоплящо, антиоксидантно, съдоразширяващо действие, активира храносмилането, действа като афродизиак.

Освен всичко друго, черният пипер може да се ползва и при състояния на запек, лупус, подагра и лошо храносмилане.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *