Какво значи балансирана диета за отслабване. Как се прави известната преходна диета?

Има всякакви диети – за отслабване, за плосък корем, за стегнато дупе, за ханш, бедра, антицелулитна и т.н. Но спазвайки една или друга от тези диети даваме ли си сметка до колко те са правилни.

Една диета, независимо за какво е, преди всичко трябва да е полезна за здравето ни. Така че хранителния режим, който си изберете трябва да балансира между отслабването, да задоволява глада ви и да подобрява състоянието на организма.

“Фигурин

Доста често чуваме балансирано хранене, балансирана диета, но какво реално означава това?

За различните хора количеството на полезните хранителни вещества зависи от възрастта, пола им, здравословното състояние и други фактори. Но независимо от това съотношението между мазнини, въглехидрати и белтъчини трябва да е еднакво.

Здравословната диета е базирана на повече плодове и зеленчуци, но не бива да се изключват картофите, ориза, зърнените храни (от пълнозърнесто брашно). При нея се приемат повече въглехидрати, а за сметка на това се намалява захарта и мазнините. Такъв вид хранене не само ви позволява да отслабнете, но и намалява риска от някои заболявания като диабет, някои видове рак, проблеми със сърцето и др.

Непременно вижте и ТОВА: Кои са най-известните диети за отслабване, кои от тях работят и как?

Какво включва балансираната диета?

– Осигурете си достатъчно сложни въглехидрати. Тях може да намерите в хляба от пълнозърнесто брашно, картофите, други зърнени храни.

– Нека в менюто ви има повече плодове, богати на витамин С, фолиева киселина и целулоза. Няма голямо значение дали плодовете са пресни, замразени, сухи, но все пак, ако сезона позволява предпочитайте пресни.

– Увеличете и зеленчуците. При тях изискването е да са пресни или най-много задушени, избягвайте пърженото на каквото и да е.

– От млечните продукти ще си набавите белтъчини, калций и витамини. От тях използвайте нискомаслено кисело мляко и сирене, кашкавал и извара. Маслото и сметаната и те са млечни продукти, но по-добре ги изключете за момента от храненията си.

– Осигурете си животински и растителни белтъчини. Те присъстват в пилешкото месо, рибата, яйцата и бобовите храни.

– Намалете мазнините – в мазните храни има и много захар, затова забравете за маслото, сметаната, шоколада (може само натурален), сладолед и др.

Преходно отслабване

Хората се подлагат на диети поради една или друга причина. На някои се налага да отслабнат по здравословни причини, други, защото не се харесват, трети дори и да се харесват, пак имат желание да са по-слаби. Всеки сам избира диетата си, дали заради това, което най-обича да яде или защото е лесна и бърза, човек сам си преценява. Понякога обаче се прави грешката да се избере прекалено агресивна диета, с която наистина отслабвате, но пък за организма това е много рязка промяна и после той с все сили се стреми да си върне загубеното.

За такива случай си има и специална диета. Тя е измислена за такива случаи, когато човек рязко смъква килограми и за да не се връща после директно към храни, с много калории, от които се напълнява е добре да спазва тази диета. Ако сте отслабнали бързо, противопоказно е после да продължите с нормална храна. Не е добре и да продължите с диетата, защото след определен период или ако се прави много начесто, тя става вредна за организма и може да ви разболее. След диета, обмяната на веществата се забавя и тялото ви няма да се справи с по-калоричните храни и пак ще натрупате мазнини. При някои хора натрупаните килограми са повече от колкото са били преди отслабването.

За да се избегне този така наречен „йо-йо“ ефект, трябва тялото постепенно да се захрани и преминаването към по-калорични храни да стане по-плавно. Най-подходящо в този случай е да се захраните с плодове и зеленчуци в съотношение 2 хранения на ден с плодове и едно със зеленчуци или обратното, зависи от сезона и вашите предпочитания. За тази диета е добре всички консумирани плодове и зеленчуци да са сурови, но се приемат и такива приготвени по здравословен начин. Картофите например могат да се консумират варени, а някои зеленчуци – приготвени на пара.

Примерно меню за преходна диета

Закуска: плодова салата от плодове по избор, може да комбинирате тропически и нашенски плодове. Без сметана разбира се. Плодовете са достатъчно сладки и нямат нужда от още подсладяване. Може да сложите съвсем малко лимонов сок. По-добре е плодовете да се хапнат на парченца, така че не заменяйте салатата със сок от същите плодове.

Обяд: сега са наред зеленчуците. Пригответе си зеленчукова салата. Може да комбинирате краставица, домат, чушка, лук, маруля, каквото има и малко зехтин и оцет.

Вечеря: според това дали сте си избрали два пъти дневно да ядете плодове или зеленчуци, вечерята може да бъде два варианта: плодова салата или задушени зеленчуци. Зеленчуците нека са задушени на пара. Плодовете по избор нарязани, без подправки и добавки.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *