Бахар при болки в зъбите

Подправката бахар е широко прилагана в българската кухня. Всички я познаваме от много месни, а и постни ястие, на които малките, черни топченца придават характерен аромат и вкус. Но знаете ли, че те могат да бъдат и чудесно средство за лечение на редица заболявания и състояния?

Бахарът всъщност представлява сухите неузрели плодове на растението Pimenta dioica. Използва се главно като подправка в кулинарията заради специфичния му вкус.

Лечебните си свойства, подправката дължи на множеството мастни вещества, лигнин, танин, некристализирали захари, смоли, летливо масло и други, които се съдържат в него. Благодарение на фенола евгенол, бахарът се използва за подпомагане на храносмилането, тъй като стимулира производството на храносмилателния ензим трипсин.

“Фигурин

Подправката има благоприятно въздействие за стомашно-чревния тракт, помага при колики и газове и засилва апетита.
Може да се консумира за облекчаване на менструални болки и различни стомашни проблеми, както и за нормализиране нивата на кръвната захар.

Бахарът се използва и за успокояване и облекчаване на зъбобол, както и за освежаване на дъха и намаляване на бактериите в устната кухина. Не се препоръчва за бременни и кърмачки, както и за хора с хронични заболявания на храносмилателния тракт. Препоръчително е да се внимава с приема на бахар поради силните му свойства и вероятността от нежелателни странични ефекти като алергии, гадене, повръщане и други.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Бахар при болки в зъбите

  1. Здравейте, Предлагам Ви един начин да спечелите някой лев в а именно: Регистрирате се напълно безплатно на следният сайт: http://sumixs.com/?ref=1221724 Каква е идеята? Трябва да отделите по 3 минути на ден за да оценявате три видео реклами. След регистрацията си влизате в акаунта, кликвате на Survey, отваря Ви се клипче и под него има бутон do survey. Натискате го и Ви се отварят 8-те въпросчета на които трябва да отговорите. Отговаряте набързо и… печелите 9$. Повтаряте това упражнение още 2 пъти и- в сметката си имате 27$. При достигане на 1200$, парите Ви се превеждат на PayPal акаунт. За целта трябва да имате регистриран PayPal акаунт.

  2. ee ta tova e super lesno !ton tigava nikoi niama da raboti dtugom samo ste stoi pred pc i ste dava otgovori..ne e sa viarvane

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *