Безопасни билкови чайове при бременност

Има толкова много неща, от които трябва да се пази една бременна жена, че е цяло чудо, че накрая все пк стиг до заветната цел. И все пак предупрежденията не са отправени без няма нищо. Много билки например може да предизвикат контракции на матката и да предизвикат аборт и редица други проблеми. Ето защо ако обичате билковите чайове, трябва да знаете кои са безопасни и кои са противопоказни за състоянието ви. По принцип повечето от съставките на тези чайове са безопасни, но има и такива, които са наистина опасни. Билките са лекарства и могат да действат толкова силно, колкото и някой медикамент. Малка част от билките са изследвани за тяхното действие върху огранизма на бременната жена. “Натурални” и “билки” не означава на всяка цена безопасни.

Билките, които могат да стимулират матъчната мускулатура и да предизвикат раждане са: анасон, коча билка, лайка, черен оман, ефедрин (ма хуанг в традиционната китайска медицина; има силен антихистаминен ефект), имел, хибискус, лимонена трева, женско биле корен, див пелин, бласкун, листа от малина, розмарин, градински чай, лаврово дърво, коприва, бял равнец.

Има разлика между билкова тинктура, запарка и чай. Тинктурите и запарките са силно концентрирани и действието им може да бъде необратимо и не са препоръчителни по време на бременност.

Смятани за безопас

ни са
липа:

  • шипка – добър източник на витамин Ц, подпомага работата на имунната система
  • лимон – ефикасен срещу безпокойство и безсъние

Да се внимава при консумацията на:

Демир бозан билки за бъбреци
  • ройбос, от същата група и honeybush – имат ниско съдържание на танини, които могат да попречат на абсорбцията на желязо, за това не се препоръчва за бременни, които имат анемия. От друга страна облекчава симтомите при запек, гадене, повръщане и киселини, състояния, който са често срещани по време на бременността. Една до две чаши на ден не силен чай се смята за безопасно количество за консумация. Полезни при кърмене – облекчават коликите.
  • лайка – подпомага спокойния сън, но също така има спорна информация за нежелани ефекти в някои случаи. Да се консумира умерено.
  • мента – препоръчва след първия триместър. Подпомага храносмилането, облекчава стомаха и е ефективен при гадене.
  • джинджифил – въпреки че е силно ефективен и облекчава симтоми на гадене и повръщане, в големи количества може да предизвика контракции на матката.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *