Безразборни комбинации между билка и медикамент са опасни

Трябва да сте много внимателни и да не ги взимате по едно и също време

Ето няколко примера за конкретни билки и медикаментите, които не бива да се вземат с тях.

Безразборни комбинации между билка и медикамент са опасни

Корените от валериана (отвара) не се съчетава със синтетичните транквиланти и антидепресанти – сумарното действие на тези лекарствени средства може да доведе до непредсказуеми резултати. Валерианата и останалите треви с успокояващо действие не бива да се комбинират и с антихистаминни препарати.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Гинкго билоба подобрява кръвообращението и кръвоснабдяването на мозъка, усилва паметта и заостря вниманието. Не я приемайте заедно с антикоагуланти (вещества, разреждащи кръвта) – съвместното им действие може да доведе кръвотечения. Нежелателно е и съчетаването на гинкго с инхибитори за лечение на депресивни състояния.

Еньовче се използва за терапия на депресия и снемане на нервното напрежение. Не вземайте билката с препарати, предизвикващи чувствителност към светлината, каквито са някои антибиотици – този ефект може да се усили. Не пийте отвара от еньовче, ако приемате антидепресанти, влияещи на серотонина. Тази билка намалява ефикасността на противозачатъчните хапчета и на някои медикаменти против астма.

Женшен повишава тонуса и активизира имунната система. Не се смесва с препарати за сърце, хипертония и диабет, защото подпомага разреждането на кръвта. Съчетаването му с някои инхибитори може да причини маниакална психоза. Комбинацията женшен + кафе предизвиква раздразнителност.

Пиретрум се използва за туширане на мигрената. Не бива да се използва преди или веднага след хирургични операции – възможно е да провокира кръвоизливи.

Сладък корен пък се предписва при простуда, респираторни инфекции, язва и др. Откажете се от тях, ако приемате лекарства против диабет – не е изключено да стане инфекция. Билката не се съчетава добре и с диуретиците.

 

За да избегнете подобни неприятности, се консултирайте с лекар за билките, които искате да взимате!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *