Билка блатен тъжник при настинка и косопад

Описание и разпространение на чудната билка блатен тъжник и как тя действа при косопад, болки в стомаха и обикновената настинка.

Блатният тъжник е от семейството на Розоцветни. Тази билка цъфти през летните месеци – юли и август. Самото име на тази чудна билка подсказва къде можете да я откриете. Тя расте в близост до изворите, в замочурените ливади, край потоците, тресавищата над 2300 метра надморска височина.

Демир бозан билки за бъбреци

Той е многогодишно растение, на което коренището е силно разклонено. Стъблото и е право и може да достигне до 2 метра височина. То е голо или влакнисто, може също така да бъде разклонено или просто.

Листата на блатният тъжник имат яйцевидно-продълговата форма. Ако ги загледате от близо ще видите, че те са врязани и между тях има се крият още малки и назъбени листенца. Съцветията на красивата билка достигат до 25 сантиметра големина.

Те са много гъсти, имат различни цветове. Самите цветове са с диаметър около 8 милиметра. С жълтеникавобелият цвят ни радват венчелистчетата. В едносеменни мехунки се намира плода на блатния тъжник. Той има кафяв цвят и е спираловидно извит.

Лечение с билка блатен тъжник

Лечение с билка блатен тъжник

Химичен състав на билката блатен тъжник

Веществата, които присъстват в химичния състав на корените и стръковете на тази ароматна билка са желязо, минерални соли, сяра, провитамин А, витамин С, фосфор, танини, етерично масло, гаутерин, спиерин и други.

Цветовете на лечебното растение пък са богати на салицилова киселина етерично масло, чието главна съставка е метилсалицилат и флавоноиди.

Действия и свойства на блатния тъжник

Благодарение на богатия си химечен състав билката блатен тъжник притежава и мощни лековити свойства, които са пичогонно, патогонно, противовъзпалително, кръвоспиращо и противоревматично. Това му помага за лечението на заболявания с различен характер.

Билката е включена в рецепти, които се използват при туберкулоза, диария, повръщане, язва, гастрит, кръвоизливи, бронхит, болки в стомаха, задържане на течности, болки в ставите, цироза, киселини в стомаха, болки в мускулите, отоци, ревматизъм, сърдечна или бъбречна недостатъчност, плеврит, пясък в бъбреците, косопад и други.

Кои части на чудотворната билка блатен тъжник се използват за лечение

Всяка част на растението е лечебна, използват се корените, стръковете и цветовете. Събирането на надземната част става в началото на цъфтежа на блатния тъжник, това е през месеците юни и юли. Изсушават се на сянка, разпръснати на тънък слой върху вестник.

Сушената билка запазва зеления си цвят, съцветията са бледожълтеникави, миризма вече няма и леко нагорча. Събирането на коренищата става през есенния сезон, през месеците септември и октомври. Тогава плодовете са презрели, а надземната част е увехнала.

Изсушават се също на сянка, като преди това се почистват и измиват от пръста. Сушените коренища имат кафяв цвят, също има горчив вкус, а миризмата я няма.

Лечебни рецепти с чудодейната билка блатен тъжник

1. Запарка от блатен тъжник – с 500 милилитра вряща питейна вода се заливат 4 чаени лъжички дрога, киснат 1 час. Пие се 4 пъти на ден. Дозата, която трябва да вземете за 1 прием е равно на 75 милилитра.

2. Отвара от лековитите коренища – рецептата и приема на отварата от коренищата е същата (500 милилитра вода, 4 чаени лъжички, 4-пъти дневно, 75 милилитра), като при запарката. Единственото важно тук, е че те се сваряват за 10 минути.

3. Чай от блатен тъжник при настинка – с 1/2 литър гореща вода се залива супена лъжица стръкове и цветове на блатен тъжник. Запарва се за 6 часа. Пие се преди да сте се нахранили. Дозата за един прием е равна на 100 милилитра, като на ден се изпиват по 4 части (4 пъти по 100 милилитра).

Сушена билка блатен тъжник

Сушена билка блатен тъжник

4. Настойка – с 500 милилитра вода се заливат 20 грама от изсушените цветове. Стои 14 дена, като всеки ден съда се разклаща поне веднъж. Прецеждате и настойката изсипвате в шише от тъмно стъкло. Пиете по 15 капки 3 пъти на ден.

5. Отварата и запарката могат да бъдат използвани и външно. Тях можете да прилагате за жабурене при кървене на венците. Промивки с нея се правят при бяло течение. Компресите са предназначени за гнойни рани или циреи.

6. Срещу косопад и здрава коса – тук надземните части се сваряват в оцет. Спазвате съотношение 1:10 (билка:оцет). Използва се като се втрива в косата за 15 минути. Може да се прилага 2 пъти в седмицата.

Блатен тъжник не се препоръчва за

Хората, които имат астма не бива да използват тази билка за лечение. Също така да не се употребява от лица под 12 години, бременни и кърмещи жени. В случай, че имате алергия към аспирина, също не бива да използвате тази билка за да се лекувате.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *