Пикантното водно пипериче бързо спира кръвотечението

Семената на билката могат да се ползват и като заместител на черния пипер

Латинското наименувание на водното пипериче е Persicaria hydropiper от семейство Polygonaceae. Расте във влажни места и плитки води. Това е едно космополитно растение, което може да се открие в Австралия, Нова Зеландия, зоните с умерен климат в Азия, Европа и Северна Америка. Често се употребява като подправка, защото има пикантен вкус.

“Фигурин
Пикантното водно пипериче бързо спира кръвотечението

Пикантното водно пипериче бързо спира кръвотечението

Водното пипериче има няколко активни съставки. Ензимът рутин е източник на горчивия вкус и основен виновник за кръвоспиращите свойства на билката. Освен това растението съдържа етерично масло (0,5%), което се състои от киселини техните естери. Съставът силно зависи от генетичните фактори.

В Япония листата на това растение се използват като зеленчук. Това са най-вече сортове от по-див тип, които имат далеч по-пикантен вкус. Дивото водно пипериче произвежда масла, които причиняват дразнене на кожата и много киселини, включително и мравчена киселина. Това прави билката изключително непривлекателна за тревопасните животни.

Семената на водното пипериче могат да се добавят в уасаби .

Въпреки че няма категорична информация, докладвано е, че пиперичето може да причини фоточувствителност при податливи хора. Много видове съдържат оксалова киселина (която е с вкус на лимон или киселец). Това вещество не е токсично, но може да се свърже с други минерали в организма ни и да предизвика минерален дефицит.

Водното пипериче има дълга история като подправка. Но то се ползва и като билка за лечение на някои състояния, както в Източното, така и в Западното билколечение. То не се прилага много често, но се оценяват най-вече неговите стягащи свойства, които го правят полезно при лечение на кървене, кожни проблеми, диария и др. Пиперичето е естествен хранителен стимулант. Листата на растението съдържат рутин, който помага на крехките капиляри и по този начин предотвратява кървенето

Начин на употреба:1 супена лъжица от билката се залива с 400 мл вряла вода и се оставя да кисне 2 часа. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти на ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *