Коя е билката, която се грижи за комфорта на нашия стомах?

Тази билка е била известна още преди хилядолетия, а днес има отношение както към здравето, така и към красотата на жената

Еньовчето расте върху по-сухи почви, главно в близост до морето. Неговите малки, ярки жълти цветове са разположени едно до друго в гъсти съцветия по върховете на жилаво, изправено стъбло, което достига височина понякога и до 3 метра. Листата са много тесни, прилични да конец. Цветовете са в разцвет през юли и август.

“Фигурин
Коя е билката, която се грижи за комфорта на нашия стомах?

Enxow`eto е билката, която се грижи за комфорта на нашия стомах

Тази билка без миризма, но с възгорчив вкус.

Преди години еньовчето се е слагало под възглавницата и се е вярвало, че който момък сънуват момите, за него ще се омъжат. Освен това християнската легенда разказва, че то се е намирало в яслите на малкия Христос във Витлеем.

Еньовчето все още се използва в ограничена степен като популярно средство за защита при камъни в бъбреците и профилактиката на пикочните заболявания.

Той е бил високо ценен като лечебно средство при епилепсия и истерия и се прилага външно при кожни обриви, под формата сок или отвара от прясно изцидено растение. Отварата от еньовчето може да спре активно кървенето от носа и се ползва за лечение на рани.

От корените на билката някога са извличали червена боя, която се е ползвала за боядисване на косата, но процесът е бил твърде дълъг и не особено ефективен. Освен това еньовчето има слабително действие, използва се при болести на стомашно-чревния тракт, болно гърло и пресипнал глас. Пак преди години са го слагали в прясното мляко, за да се подсири.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *