Жълтата комунига е храна за пчелите и лек за хората

Красивата билка е отровна за някои тревопасни животни

Латинското наименование на комунигата е Melilotus Officinalis. Тя се знае още и като жълтата сладка детелина или жълта комунига. Това е вид бобово растение,родено в Евразия и пренесено в Северна Америка, Африка и Австралия. Среща се по поляните и в близост до реки и езера.

“Фигурин
Жълтата комунига е храна за пчелите и лек за хората

Жълтата комунига е храна за пчелите и лек за хората

Това растение е високо като върлина. Цъфти през пролетта и лятото. Цветовете са жълти. Неговият характерен сладникав мирис, засилен чрез изсушаване, е получен от веществото кумарин. Той придава и горчивия вкус на растението.

Тази билка се среща много често, тъй като лесно може да се адаптира към различни почви, но особено предпочита алкални почви и умерен климат. То е устойчиво на суша и се отличава с богато производство на семена. Комунигата не понася гъстата сянка.

Сладката детелина съдържа кумарин, който преобразува като dicoumarol (антикоагулант и мощен токсин). Това понякога може да доведе до вътрешен кръвоизлив и смърт при говедата. Следователно сено, което съдържа растението трябва да бъде правилно изсушено и да се избягват влажните места, тъй като токсина кумарин се отделя само при процеси на гниене.

Жълтата сладка детелина също е била използвана при симптоми на хронична венозна недостатъчност, разширени вени, тромбофлебит, хемороиди, синдроми след тромбоза и отпушване на лимфната система. Освен това тя е била прилагана като антикоагулант, диуретик, слабително средство, стимулант и тоник. Има описани случаи, при които комунигата е лекувала и астма.

Изсушено, цялото растение е било използвано като чай за лечение на невралгично главоболие, болезнено уриниране, стомашно-чревни заболявания, както и болки в мускулите. Локално, като лапа, сладката детелина е била използвана за възпаления, язви, рани, и ревматизъм.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *