Билка петопръстник. За какво помага и се използва? Противопоказания

Билка петопръстник, чували ли сте за нея? Днес ние ще ви запознаем с нея и ще „издадем“ рецепти за лечение на кисти, синузит и камъни в бъбреците

Кратко описание на билката 

Гърличева трева е другото име на билката. Билката петопръстник е многогодишно тревисто растение, на което стеблото достига до 30 сантиметра височина. Често то е „полегнало“ на земята и е окосмено. Листата на растението са петделни, те приличат на пръстчетата на ръката и от ида и името на билката. Билката цъфти през летните месеци и ни радва с жълтите си цветове.

Разпространение на билката 

Лечение с билка петопръстник

Лечение с билка петопръстник

Петопръстникът се среща в цялата ни страна, най-често обитава влажните ливади, замочурените места и каменистите зони на предланинските райони. Често пъти тази билка петопръстник се бърка с друга, много често срещана из нашите географски ширини – планинският очиболец. Всъщност те са почти подобни, като състав и като лечебно действие, но се използват различни части от тях за лечение. Трябва да се внимава, при събиране на билката, за да не се объркат.

Кои нейни части се използват за лечение 

За лечебни цели се използва целият стрък с листата и корените на билката.Стръковете и заедно с листата се изсушават, смилат се с помощта на кафемелачка и се прибират за съхранение в стъклено бурканче.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

От нея се употребяват и коренищата. Те се добиват в ранна пролет или през късните есенни дни. След като се извадят, трябва да бъдат добре измити и задължително изсушени на сенчесто място. При самото сушене билката в никакъв случай не бива да докосва метални предмети, защото те я карат да потъмнява. Изсушената билка петопръстник е с тъмнокафяв до червеникав цвят, без аромат и с леко стипчива като вкус.

Химичен състав на петопръстника 

Петопръстникът има богат химичен състав, който е предствавен от киселините елагова и хининова, гликозидите торментол и тормитилин, танините катехинови флобафени и катехини, етерично масло, восък, смолисто вещество, скорбяла и много други.

При какви болести можете да прилагате лечение с петопръстник 

Тази чудодейна билка петопръсник лекува различни по вид възпаления и притежава силно кръвоспиращо свойство. Чай от нея се препоръчва при оплаквания, като болезнена стомашна язва, хемороиди и стомашно възпаление. Използва се и при болно гърло, кървене от носа, мокри екземи по кожата, бяло течение, възпаление на очите, диария, парадонтоза, тумори и други.

Лечебни рецепти с чудната билка петопръстник:

1. Вълшебната смес от билка петопръстник, копривени коренчета, сушени къпинови листенца и плодчета от шипка притежава невероятен антиалергичен ефект. Тази билкова комбинация има свойството и да пречиства кръвта и да регулира пристъпите на глад. Този чай се предписва и в подкрепа на лекарствата, които се борят с диабет. Приготвя се лесно. Необходимо е да смесите равни части от всички билки, като вземете три супени лъжички от сместа да ги запарите в литър вода, за около 1/4 час. След прецеждането му, така приготвения чай, може да консумирате, като вода през целия ден.

2. Отвара от билка петопръсник при синузит, възпаление и перде на очите – в 200 милилитра вода се сварява за 5 минутки шепа от билката (стръкове, заедно с листата). След свалянето от котлона отварата се похлупва с капак и престоява така 18 часа. Прецеждате и съхранявате капките в стъклено шишенце. При синузит се капват по 6 капки във всяка ноздра един път на ден. При възпаление и перде на очите се капват по 2 капки в засегнатото око.

Отвара от билка петопръстник

Отвара от билка петопръстник

3. Отвара от петопръсник при камъни в бъбреците – в 600 милилитра вода се добавят 10 стръка от билката. Отварата се вари 3-4 минутки и после се прецежда. Приема се 3 пъти на ден по 100 милилитра. Изпивайте нужното количество среди консумирането на храна.

4. Билката петопръстник при киста на яйчника – изпробвана и доказана е рецептата и за лечение на киста на яйчника със запарка от билка петопръстник. Накисвате 12 до 15 листенца от растението (без значение свежи или в сушен вид) в около литър вода. Престоява половин денонощие. Цялата течност трябва да се изпие в рамките на 24 часа. След около седмица можете да повторите лечението още веднъж, просто профилактично.

5. Сушени корени от петопръстник за полова мощ – запарвате една супена лъжица сушени и настъргани или стрити на прах корени (в никакъв случай докосвани до метален предмет) се заливат с 200 милилитра много гореща вода (но не и вряща). Прецеждате отварата и я разделяте на 3 части. Изпивате ги на 3 пъти в рамките на деня.

6. Външно приложение на петопръстник при мокреща екзема, изгаряния и външни хемороиди – в 500 милилитра вода се сварява 30 грама билка за 10 минути. Прецежда се и се правят лапи на засегнатите места с нея.

Цена на билката петопръстник 

Във всяка една билкова аптека можете да намерите от тази ценна за нас билка. Цената е и достъпна, като варира между 1.00 – 2.50 лева.

Изпробвайте и вие целебните свойства на тази вълшебна билка. Тя ще ви изуми с бързият си и гарантиран ефект.

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Билка петопръстник. За какво помага и се използва? Противопоказания

  1. Тази билка е многократно по-силна от червената боровинка при лечение на цистит.

  2. И аз да попитам. Може ли някой от личен опит да сподели с тази билка стопил ли е оксилатно уратни камъни в бъбреците.

  3. Моля ви да споделите дали помага за кисти на яйчниците в напреднала възраст, когато е установено, че са образувания, ане пълни с течност като при младите жени

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *