Билка Ралица – чудотворна и отровна

Поне веднъж в живота си всеки от нас е срещал чудотворната билка ралица, която се използва за лечение на главоболие, херния, краста, въшки и други болежки.

Описание и разпространение на билката ралица

Билката ралица произлиза от семейство Лютикови. Тя е едногодишно тревисто растение, което се разпространява из нивите и често е разглеждано, като плевел. Тя се среща из цялата ни страна от 500 до 100 метра надморска височина. Стъблото на билката е тъничко и достига до 50 сантиметра височина. Листата са прикрепени за него посредством дръжки. Те са разположени по стеблото последователно. Цветовете на растението са сравнително едри и имат синя чашка. Семената на ралицата имат тъмно кафяв цвят. На сините цветове можем да се радваме през летния сезон, защото по това време цъфти билката. Другите имена, с които се нарича чудодейната билка ралица са делфиниум и дива булица.

“Демир

Отглеждане на билката ралица, като градинско цвете

Както казахме билката вирее по поляните и близо до житните култури, където се скубе, като плевел. Засадена в градината, обаче тя може да ни радва цял месец с красивите си цветове. Тя не е от най-претенциозните растения, нужна и е достатъчно влага, а студът не и пречи. Засадена в градината, ралицата може да ви радва цели поредни 8 години. Започва да цъфти в края на летния месец юни и ни радва с цветовете си чак до края на месец юли. Грижите, които трябва да полагате за нея не са много. Тя обича водата и то най-вече в периода преди цъфтеж, когато се оформят пъпките и. Тогава е добре на седмица да я поливате с най-малко 3 кофи вода. Течните торове също спомагат на растението да обогати своите цветове. Понеже стеблата на билката са тънки, а цветовете са тежки е добре да се поставят подпори, за да не се счупи.

Химичен състав и приложение на билката ралица в народната медицина

За лечебни цели в народната медицина се използва само надземната част на синята билка. Те са богати източници на флаваноиди, алкалоиди, антоцианови багрила, каротиноиди и други. От нея се приготвят отвари, запарки и мехлеми, които можете да използвате за лечение на главоболие, херния, краста, въшки и други.

Събиране и сушене на лечебната билка ралица

За да се сдобиете с лечебната билка, трябва да съберете надземната и част (стръковете, листата) през летните месеци – юни и август. Билките се почистват от други примеси (цветовете също се премахват). Сушенето на билката става, като се разстели върху вестник на тънък слой, при добра проветримост, но не и на директно слънце. Сушенето може да се извърши и в сушилня при температура най-много до 45 градуса.

Рецепти за лечение с чудодейната билка ралица

1. Рецепта с ралица при херния – залейте с чаена чаша вода само 20 грама сушена дрога. Отварата варете на слаб огън за 10 минутки. Свалете от него и прецедете през ситна цедка. Преварете вода и долейте отварата с нея до достигането на първоначалния и обем. Взимайте минималното количество от чаена лъжичка 3 пъти дневно. За да е ефикасно лечението отварата се взима преди хранене.

Билка ралица за лечение

Билка ралица за лечение

2. Повишаване на либидото – заливате с 500 милилитра вряща вода кафена лъжичка от сушените цветове на ралицата. Оставяте да се кисне 60 минутки и прецеждате. На ден се взима по 3 пъти по малка ракиена чашка. Добре е да се изпива преди да сте се нахранили.

3. При проблеми с простатата – тук за лечение се използват семената на растението. В 1 литър вода се сваряват 5 зърна от билката. Приема се само 2 пъти на ден по 150 милилитра.

4. Билкова смес за пречистване на матката -смесете по 50 грама магданоз, лайка и пелин. Към тях прибавяте и само 35 грама ралица. За направата на илача се използват сушени билки. От домашната билкова смес вземете 3 супени лъжици и ги залейте с 1 и литър питейна вода. Варете само минутки и прецедете. Използвайте за промивки само по 2 пъти за един ден.

5. Мехлем срещу въшки и краста – тук също се ползват семената на растението. Те се счукват на прах и се смесват със свинска мас. Съотношението, което трябва да спазвате е 1:10 (семена : мас). Веднъж дневно се намазват засегнатите места.

Опасност при лечение с чудодейната билка ралица

Споменахме, че билката е отровна, така че и лечението с нея трябва да се прилага много внимателно и е препоръчително да се извършва под лекарски контрол. В никакъв случай да не се използва от бременни и кърмещи жени.

Странични ефекти при лечение с билка ралица

Страничните ефекти, които се проявяват при превишаване на дозите за прием, са отпадналост, слабост, обилно слюноотделяне, гърчове и други.

Чудодейни лечебни рецепти с билка ралица

Чудодейни лечебни рецепти с билка ралица

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Билка Ралица – чудотворна и отровна

  1. Другите видове ралица имат, ли лечебните свойства на обикновената?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *