Билка 2 в 1

Алпийският лапад е многогодишно тревисто растение. Има дълги жълтеникави корени, които образуват хоризонтално многоглавесто коренище. Стъблото е изправено, образува разклонения и достига до 1-2 м. височина. Има зеленикави цветове, събрани в силно разклонени метличести съцветия, в които има по 6 тичинки. Плодът на алпийския лапад е светлокафяв на цвят, наподобяващ лъскаво орехче. Периодът на цъфтене е юни- август. Среща се из планинските поляни, край потоци и реки, върху богати на азот почви в планини между 1200 и2400 м. надморска височина.

Приемана в малки дози билката оказва запичащо въздействие, а в по- големи- слабително. Също така малките дози имат жлъчегонно действие и благоприятстват за понижаване на артериалното налягане.

Алпийски лапад не се препоръчва в случай на бъбречно- каменни заболявания, защото той оказва влияние и върху обмяната на соли в организма.

Вътрешно билката може да се приема под формата на чай, като 1 супена лъжица алпийски лапад се вари 2 минути в половин литър вода. Пие се по една кафена чашка преди ядене. За външно приложение се използва сокът от прясно растение.

Билка 2 в 1
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *