Билка 2 в 1

Алпийският лапад е многогодишно тревисто растение. Има дълги жълтеникави корени, които образуват хоризонтално многоглавесто коренище. Стъблото е изправено, образува разклонения и достига до 1-2 м. височина. Има зеленикави цветове, събрани в силно разклонени метличести съцветия, в които има по 6 тичинки. Плодът на алпийския лапад е светлокафяв на цвят, наподобяващ лъскаво орехче. Периодът на цъфтене е юни- август. Среща се из планинските поляни, край потоци и реки, върху богати на азот почви в планини между 1200 и2400 м. надморска височина.

“Демир

Приемана в малки дози билката оказва запичащо въздействие, а в по- големи- слабително. Също така малките дози имат жлъчегонно действие и благоприятстват за понижаване на артериалното налягане.

Алпийски лапад не се препоръчва в случай на бъбречно- каменни заболявания, защото той оказва влияние и върху обмяната на соли в организма.

Вътрешно билката може да се приема под формата на чай, като 1 супена лъжица алпийски лапад се вари 2 минути в половин литър вода. Пие се по една кафена чашка преди ядене. За външно приложение се използва сокът от прясно растение.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *