Билки за лечение на влажна кашлица

За лечение на влажна кашлица използвайте билки с доказано отхрачващо действие и облекчете неблагоприятния симптом.

Влажна кашлица

Като цяло кашлицата е защитен рефлекс на организма, който възниква при дразненето на дихателните пътища от чужди частици, микроби и секрети, които затрудняват дишането. Специално при влажната кашлица организмът отделя различно количество храчки. Другите видове кашлица са суха, дрезгава и слузна. Кашлицата се разделя и според нейната продължителност. Тя може да бъде хронична, подостра и остра.

Билки за лечение на влажна кашлица

Билки за лечение на влажна кашлица

Причини и заболявания, които водят до влажна кашлица

Най-често заболявания, като пневмония, бронхит, бронхопневмония и белодробен абсцес са причината за появилата появилата се влажна кашлица. Тя обаче може да бъде предизвикана и от тютюнопушене или дишане на замърсен с химикали въздух.

Другите симптоми, които съпътстват влажната кашлица при тези заболявания са високата температура, задух, главоболие, болки в мускулите и шума в белите дробове. Често се среща кръв в отделяните секрети. Преди да предприемете каквото и да е било лечение на влажна кашлица задължително трябва да се посети специалист, за да ви се постави точна диагноза.

“Фигурин

Билкови отвари, които можете да използвате за лечение на влажна кашлица

1. Корени от коприва за лечение на влажна кашлица – изваждате 2 килограма пресни корени от коприва, измивате ги много добре от пръстта и ги нарязвате на малки парченца. Изсушавате ги в пещ, като внимавате да не ги изгорите, трябва само да почервенеят. Счуквате ги в дървено хаванче. Взимате от тях супена лъжица, заливате ги с 500 милилитра прясно мляко (или вода). Добавяте 2 супени лъжици домашен пчелен мед. Варите докато течността на половина (около 250 милилитра). След свалянето от горещия котлон лека се прецежда и се изпива докато е още топъл. Тази отвара се пие в продължение на 20 дена, макар кашлицата да е отшумяла. Препоръчваме да избягвате консумацията на люти храни, много солено или кисело по време на лечението. Отварата е с мощно отхрачващо действие и със сигурност ще спомогне да облекчите влажната кашлица.

2. Чай от анасон за лечение на влажна кашлица – счукайте на прах плодчетата от анасона. Вземете от тях само чаена лъжичка и ги залейте с 500 милилитра вряла вода. Запарете за 60 минути и после прецедете през ситна цедка. От него пийте 3 пъти, преди хранене по 1/2 чаена чаша. Чаят също има мощно отхтачващо и антибиотично действие, които му помагат при борбата с тежката влажна кашлица.

Копър за лечение на влажна кашлица

Копър за лечение на влажна кашлица

3. Чай от копър за лечение на влажна кашлица – използва се пресен копър, който се нарязва на ситно. С 500 милилитра се залива 1 супена лъжица от него. Вари се на котлона под капак за 5 минутки. Сваля се от огъня и се прецежда. Пие се 3 пъти преди хранене по 1/5 от кафената чашка. Той има мощно отхрачващо и антибактериално действие.

4. Чай от подбел за лечение на влажна кашлица – 5 листа от билката се заливат с 500 милилитра вряла вода. Отварата се слага на котлона и се вари само минутки, след това се отстранява , изчаква се да изстине и се прецежда. Изпива се на 3-4 пъти в рамките на деня, но задължително преди да се нахраните.

5. Корени от билка копитник за лечение на влажна кашлица – с 250 милилитра вряла вода се заливат 1 супена лъжица сухи и предварително стрити корени. Оставяте отварата да престои 30 минутки и после прецеждате през много ситна цедка. Пие се по супена лъжица, преди основните хранения, 3 пъти на ден. Тази отвара помага за лесното изхвърляне на храчките и облекчава кашлицата.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *