За билки в Пирин с Билка.Инфо

Едно от най-хубавите неща, които може да прави човек, е винаги да се старае да съчетава полезното с приятното.

А всички, които през лятото предпочитат свежата, уханна и прохладна планина пред морето, могат да съчетаят почивката си в Банско и разходката сред полите на Пирин с още една полезна дейност – събиране на билки.

Според старите билкари силата на билките е най-голяма тогава, когато сам си ги набереш. Билките, които се предлагат в аптеките, най-често са култивирани и са садени в торове и отглеждани в някое частно стопанство, а не са израсли по обширните девствени поляни и гори на красива България. Тези билки най-често са стари и техните летливи съставки бързо се изпаряват. Заради това хората лесно се отказват от билколечението и се обръщат към химията, която лекува едно, а на друго вреди, но го разбираме чак след време.

Подножието на Пирин планина край Банско е средищно място на много пътеки. Едни от тях водят към Овиначе, други към Палигоден, Валеов лом, Кошерината, Свети Георги и т.н., като продължителността на маршрутите и в двете посоки не е повече от два часа. А около тях може да бъде открито голямо разнообразие от естествени билки с уникални лечебни и природни свойства.

“Фигурин

Специално за всички, които вече са планували своята почивка в Банско или околността, сме направили списък с някои от най-популярните билки в Пирин:

Глухарче

Глухарчето, известно още и като жълтиче, радика и капикос, е тревисто растение от семейство Asteraceae. Абсолютно всички части от него са лечебни, но се берат в различни годишни периоди. Листата и стръковете се събират през пролетните месеци (май, юни), а през есента, когато те започнат да умират идва ред и на корена – през август и октомври. Най-полезно е глухарчето да се бере след вдигането на росата при сухо и слънчево време и да се изсушава на проветливо място, където няма директна слънчева светлина.

Ползи – стимулира храносмилателната система, поддържа тонуса, има лечебно въздействие върху жлъчни и чернодробни заболявания, помага при лечение на брадавици и мазоли.

Иглика

Игликата е многогодишно растение с красиви жълти цветове. Неговият корен се събира през ранната пролет (преди да се появят първите листа) или през есента. Докато цветовете му (задължително без дръжките) се събират, докато съцветията още не са напълно отворени – това се случва през април и май по време на сухо и слънчево време.
Ползи – подходяща е при пневмония, бронхит, кашлица, храчки, бронхиална астма, а в народната медицина се използва и срещу задух, сърдечна слабост, виене на свят и безсъние.

Живовлек

Живовлекът е многогодишно тревисто растение, чиито листа се използват в билкарството. Те трябва да се берат при сухо и слънчево време в периода от май до септември месец, като след това се поставят на сянка, за да се изсушат.
Ползи – използва се при пневмония, при хроничен и остър бронхит, при възпаление на горните дихателни пътища, при фарингити и ларингити, при жлъчни болести и язви. А при ухапване от комари и при ужилване от оси и пчели се препоръчва свежите листа от живовлек да се смачкат и да се сложат върху пострадалото място. По този начин възпалението и сърбежът се предотвратяват.

Коприва

Копривата е широко разпространено растение, което се среща сред буренливи и необработваеми места, които се отличават с почви, богати на азот. Листата на копривата се берат още млади през ранната пролет. Най-характерното за тях е, че са с високо съдържание на желязо и са богати на много киселини и множество витамини – С, В1, В6, К.

Ползи – копривата има тонизиращо, антианемично, укрепващо и кръвоспиращо действие. Тя повишава устойчивостта на организма по време на анемия и пролетна умора и значително подобрява обмяната на веществата. Билкарите я препоръчват при ревматизъм и жлъчни заболявания, а в козметиката се използва за заздравяване и красота на косата.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *