Билки при проблеми с бъбреците

При оплаквания от страна на бъбреците или пикочните пътища по традиция се използват билки, които имат противовъзпалително, антибактериално, спазмолитично и мочегонно действие.

Естествено, за да се избегне бъбречната недостатъчност и кризи, е добре при оплакване да се посети специалист и лечението да бъде адекватно. Но билките могат да бъдат една подпомагаща терапия, която и лекар може да ви препоръча, за да постигнете желания резултат, а именно – без болки и кризи.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Въпреки че има много билки, които могат да се използват при инфекции на бъбреците и пикочните пътища, специалистите предпочитат някои определени растения – мечо грозде, полски хвощ (Equisetum arvense), червена боровинка и ортосифон (Orthosiphon stamineus). За предпочитане е да не се прилагат повече от две в комбинация, тъй като е възможно да възникнат неприятни странични ефекти от дублирането на свойствата им.

1. Мечо грозде

За целта на лечението се използват само листата на растението, което е под формата на храст. От тях се приготвят отвари или настойки. Тяхното действие е противовъзпалително и мочегонно. Предозирането употребата на билката обаче крие риск от обостряне на заболяването, поради което и тази терапия следва да е изписана от специалист и съобразена с основното предписание. Настойката обикновено се приготвя като супена лъжица от листата се залива с кипяща вода. Сместа се третира на водна баня за 15 минути. След престой от 45 минути на стайна температура се отцежда, долива се вода до изходното количество. Приема се на три пъти, половин час след хранене.

Отварата се приготвя като супена лъжица от билката се залива с чаша вода, кипва се и се оставя да ври до 10 минути. Приема се на три пъти след хранене.

2. Полски хвощ

За терапия се използва стерилното стъбло, което се появява след спороносното. Настойката му също има антибактериален, противовъзпалителен, мочегонен и общоукрепващ ефект. Получава се като 2 супени лъжици от билката се заливат с кипяща вода. След 30 минути течността се отцежда, долива се вода до изходния обем. Приема се по около 100 мл, три пъти на ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *