Билки със странни имена и лечебно действие

Всеки знае вече, че билките са доказан метод през вековете за лечение на различни болежки. Създават профилактичен фон за грипове и настинки, лекуват и разкрасяват. Единственото, което трябва да знаем, както всяко лекарство, е как да ги използваме. Сега обаче ще ви представим седем от най-необичайно кръстените билки и техните лечебни свойства.

“Фигурин

Аир – Acorus calamus

Това растение носи още народното име ароматна тръстика и неговият цъфтеж е само през лятото, а през есента се събират корените, които и именно се използват в лечебната практика. Познат е още от походите на Александър Македонски в Индия, у нас се среща в Софийския, Варненския и Казанлъшкия регион. Приема се под формата на сиропи и запарки, а неговия спектър на действие са стомашните болки, високото кръвно, измръзването, и дори жълтеницата. Действа като болкоуспокояващо, лекува зъбобол и кървящи венци. Билката със странно име намира приложение и в кухнята – като подправка в традиционни индийски и арабски ястия, като заместител на индийско орехче и джинджифил.

Бабини зъби – Tribulus terrestris

Това растение със странно име цъфти през юли, август и септември. Именно тогава се и събират надземните й части, като преди това се почистват и изсушават. Билката се среща по сухи и каменисти места, в ниските части на Витоша и Люлин. „Бабини зъби“ стимулира отделянето на лутенизиращ хормон, който повишава отделянето на тестостерон при мъжете и удължава ерекцията, а при жените – на естроген и се отразява на либидото. Използва се при лечение на безплодие и сексуални проблеми. Полезна е при възпаления на половите органи, мигрена и бронхит. Внимание! Да не се прилага при стомашно-чревни и бъбречни заболявания, тъй като има дразнещо действие.

Бухалчест плаун – Lycopodium clavatum

Растението със странно име се среща предимно по високите части на планините – между 1600м и 2200м надморска височина. От надземните части на билката се прави запарка, която лекува алкохолизма. Приемането й предизвиква гадене, повишено отделяне на слюнка и изпотяване, като ефектът се подсилва, ако приемете алкохол или пушите цигара. От спорите на билката се произвежда пудра, която облекчава сърбежа при някои обриви.

Гръмотрън – Ononis

Гръмотрън в естествения си вид може да се намери край сухи и песъчливи места, където хвърля цветна красота със своите розови цветчета. Корените на растението се събират през есента и се прави запарка от тях, която помага при проблеми с пикочните пътища, пикочния мехур и подаграта. Освен това магарешкият трън (друго име на гръмотръна) се прилага при лечение на камъни в бъбреците. Полезното растение помага също срещу разширени вени и наднормено тегло. Внимание! Гръмотрънът има разхлабващо действие.

Конски ребра – Galega officinalis

Другото име на билката е „лечебен жаблек“ и цъфти от май до август. Лечебно действие имат цветовете на растението, от които се правят отвари. Действа на принципа на инсулина – понижава кръвната захар и затова често се прилага при лечение на по-леки форми на диабет. Отварите се използват и за увеличаване на кърмата при майките. Внимание! Консултирайте се с личен лекар, преди да опитате от билката с необичайното име „Конски ребра“, тъй като приемът й повишава артериалното налягане.

Пресечка – Cnicus benedctus

Известна е още под името и благословен трън. Много популярна във Великобритания, а по нашите земи се среща предимно по Черноморието , в Странджа, Родопите и Югоизточна България. Народната, а и традиционната медицини използват стръковете на растението, които се събират по време на неговия цъфтеж. Пресечката стимулира жлъчната секреция, подобрява храносмилането и прогонва липсата на апетит. Освен това понижава температурата при треска, помага срещу болезнена менструация и акне, пречиства кръвта. Полезен е и сока от билката – с него се намазват местата, ухапани от насекоми.

Решетка – Carlina Acantifolia

Позната е и с имената „дива зелка“, „шереметка“, „трънова гулия“. Растението цъфти от юни до септември, като през есента се събират корените, от които се правят отвари и компреси. Решетката ще откриете край сухи, тревисти места и по горските поляни. Билката лекува хемороиди, стомашни киселини и обриви, подобрява храносмилането като успокоява стомаха, гони умората.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *