Билкова комбинация за поддържане на оптимално тегло

Предлагаме ви една изпитана диета, която заедно с билкова комбинация може да се превърне във ваш здравословен хранителен режим, поддържащ оптимално тегло и бодрост, жизненост и добро настроение. При нея човек трябва да даде предимство на вегетарианските храни. Повече плодове и зеленчуци (много добре измити), ограничени количества месо (особено консервирано). От всички видове меса най-целесъобразно е пилешкото – то може да остане сред храните на човека, който е нормализирал теглото си и държи да го запази в бъдеще.

“Фигурин

Примерното меню може да е следното: първата закуска сутрин да е супена лъжица суров ориз, накиснат във вода от вечерта или чаша овесено мляко, което се приготвя от две супени лъжици овесени зърна, но не ядки, а самите зърна. Те се варят до размекване. Полезно е във варивото да се сложат 2 супени лъжици гръмотрън, лимон, разрязан на четири, двадесетина плодчета шипка. Получената отвара е всъщност билкова рецепта, която едновременно храни и лекува. Прецеденото вариво отвара се изпива заедно с парче (до 100 г) ръжен хляб. Може да се прибави и глава кромид лук, опечен като ябълка.

Към тази диета сутрин могат да се прибавят и някои други състав­ки – мляко и млечни произведения – в малки количества, за разнообразие.

На обяд, може да предпочетете менюто, което ви е любимо, тук няма ограничение, като единственото условие е да не е обилен. Освен това трябва задължително да има салата с кромид лук и магданоз. За препоръчване е обяд от 3 твърдо сварени яйца, месо – пилешко, агнешко, риба – всичко това в количество не по-голямо от 100г.

На вечеря – овесено мляко, както е описано по-горе, зеленчукови пюрета, компоти и др. с малко ръжен хляб (който не се препоръчва на обяд).

Полезно е вечерята да завърши с чашка сок от моркови.

Към храната се вземат и няколко билки (отвари), които подпо­магат усилието да се намали (отначало) и да се стабилизира (след това) телесното тегло:

В 500 г глюкоза се слагат 15 зелени листа индрише с дръжките, 20 ядки сладки бадеми или кайсии, счукани в дървен хаван, 4 лимона, разрязани и смлени на машинка за месо (без семки), 7супена лъжица канела на прах. Всичко това се смесва добре и от него се взема 2 ч след ядене 3 пъти на ден по 1 супена лъжица.

Още по-добър ефект се постига, когато към тази супена лъжица (10 мин след нейното приемане) се изпие 75 г отвара: бял равнец, борови връхчета, гръмотрън корени, жълт кантарион (листа и цвят) и шишарчици от хмел – по 50 г от всяко. Надробени и разбъркани, от тях се вземат 2 супени лъжици, запарват се в 500 г кипяща вода и се оставят да поврят още 75 мин. Като изстине, се прецежда. Може да се подслади с мед или да се добави лимон.

Отслабването и поддържането на постигнатия резултат се под­помагат успешно от физически упражнения, затова не забравяйте и този много важен компонент към поддържането на вашето здравословно, оптимално тегло.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *