Билкови вани при варикоза

Варикозата е състояние, което се появява по кожата на краката и често започва като се виждат малки венозни „звездички” и „мрежичка”. С времето те се увеличават, като с това съпътстващите симптоми са, че започвате да чувствате тежест в краката, бързо се уморявате, прасците отичат. При такъв проблем може да ни помогнат изключително бързо ваните за краката.

“Фигурин

Контрастни вани

За да си направите контрастни вани за краката ви, ви трябват само два съда с топла и съответно със студена вода. След това започвате да потапяте поред краката ту в единия, ту в другия. Процедурата задължително трябва да завърши с обливане със студена вода.

В литър гореща вода разтворете 100 г сода и добавете 35 г мая. Оставете водата леко да поизстине и потопете краката в нея за 15 минути. Ваните се правят два пъти седмично.

10 г кора от конски кестен, 10 г цвят от лайка, Юг коприва се заливат с литър вряла вода и киснат около час. Прецежда се и се налива в съд с вода. Потапяйте краката всеки ден по половин час, след което е добре да бинтовате с еластичен бинт.

При болки в краката: 2 с. л. кора от върба и 2 с. л. кора от дъб се заливат с 5 л преварена вода и се кипва за 5 минути. Отварата се охлажда до стайна температура. Желателно е ваната да се прави преди сън с продължителност 20 минути.

За подобряване на кръвообращението на долните крайници пригответе настойка от 1 с. л. 9 % оцет, 5 л вода и 2 с. л. борови връхчета. Правете ваната по 15 минути вечер, преди сън.

При отоци на долните крайници: 2 с. л. лайка и 2 с. л. липа се заливат с 1 л гореща вода и се кипва за 10 минути. Охлажда се до стайна температура, след което краката се потапят в течността.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *