Билкови рецепти за болки в гърлото и стомаха

Билките са едни от богатствата на природата, които ни даряват своето мощно, но нежно действие за по-добро здраве и добър живот, тонус и енергия. Ето няколко рецепти за най-разпространените болежки.

Болки в гърлото
Когато ни хване вирус, гърлото е едно от първите места, които ни удря. За да облекчим дращещите болки в него, пригответе си един комбиниран чай от липа и лайка. Добре е вие или детето да задържите чая в устата си и да го мести насам-натам. При малките деца (до около 4 г.), които още не могат да се жабурят, това може да замести ефективно гаргарата при болки в гърлото.

Демир бозан билки за бъбреци

-Цвят от липа -20 грама
-Цвят от лайка -20 грама

Употреба: 1 чаена лъжичка от тази смес се залива с 1/4 литър вряща вода, запарва се 5 минути, прецежда се и се подслажда с 1 чаена лъжичка мед. Пие се 1 чаша хладък чай на глътки.

Чай от салвия и чай от лайка
При по-големите деца болките в гърлото и оплакванията при преглъщане могат бързо и трайно да се премахнат чрез жабуренето с билков чай, с дезинфекциращи етерични масла или пък чрез дъбилни вещества. При това се препоръчва да се пие последователно чай от салвия и лайка.

Употреба: По 2 чаени лъжички салвия, градински чай и цвят от лайка се заливат с 1/4 литър вряща вода, запарват се 10 минути и се прецеждат. Изстудяват се до темперарура за пиене. Няколко пъти на ден, но най-малко 3 пъти, детето се жабури, като сменя чая. Времето за жабурене трябва да надхвърля една минута.

За болки в стомаха

Лекува се най-бързо с чай от босилек, лайка или джоджен. Една супена лъжица от билката ври около 3 минути в 600 мл вода. Пие се три пъти на ден по 1 кафена чашка след ядене, за деца по 1 супена лъжица.

Чай от лайка

При по-големите деца топлият чай от лайка, смесен по равни части с листа от мента, води само след няколко часа до подобрение. Гаденето и спазмите изчезват особено бързо, ако чаят се пие топъл и на глътки.

 Виене на свят:

1 рецепта: Вземат се по 30 гр. фий, дилянка и цвят от акация, заливат се с 1 л. вода и се кипват, като изстине се прецеждат. Пие се по 1 ч. ч. три пъти на ден преди ядене. Отварата не трябва да се приема продължително време в големи дози.

 

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *