Билкови чайове и напитки заместват кафето

Една от любимите напитки на съвременния човек, която тонизира и поддържа е кафето. В това спор няма. Много хора просто не си представят деня без чаша кафе. Черната напитка, както повечето знаем има повишено съдържание на кофеин, което обяснява стимулиращия ефект на напитката върху тялото. Кафето се бори с умората и сънливостта, подобрява сетивата. Напитката е особено полезна за хора, които се занимават с интелектуален труд. Освен това е пълна с антиоксиданти.

Но…както повечето неща и тук има едно голямо НО. Въпреки своя благотворен ефект, ако с кафето се прекалява системно, то може и да навреди на тялото. Когато надвишим индивидуалната си доза кофеин пречим на работата на нервните клетки и като цяло нарушаваме нормалното функциониране на целия организъм. Кафето е противопоказно за хора с високо кръвно и раздразнителност на нервната система.

Има обаче няколко алтернативи, които също ни държат тонизирани. Нека видим кои са те:

Джинджифилов чай
Джинджифилът е едно от най-популярните лечебни растения в света. Той се използва като естествено обезболяващо и противовъзпалително средство, стимулира кръвообръщението и метаболизма. Чаят от джинджифил се препоръчва и за намаляване на теглото. Билката е полезна и при бременност, като чрез нея може да се справите с гаденето, без да има отрицателно влияние върху плода. Едно от свойствата на джинджифила е борбата с умората, сънливостта и апатията. Ето защо, чаят от джинджифил е една добра алтернатива на кафето. Рецептата е много проста. В чаша вряла вода се поставя смлян корен от джинджифил и се вари в продължение на 5-7 мин.

Зелен чай
Не можете да си отворите очите без чаша кафе сутрин? Е, защо тогава не опитате с чаша зелен чай? Може да ви се струва смешно и несериозно, но и зеления чай съдържа кофеин и макар в малки количества, той също ще ви помогне да се събудите. Научно доказано е, че зеленият чай има положителен ефект върху цялостното здравословно състояние на организма. Съдържащите се в чая катехини са мощни антиоксиданти и са способни да борят голям брой болести.

Лимонова напитка
След изпиване на чаша кафе наистина усещате прилив на енергия, но скоро умората се завръща. За да избегнете това са необходими само две неща: лимони и вода. Препоръчва се в чаша вода да се изстиска сокът на половин лимон. Ако е много кисело може да добавите малко захар.

Сок от нар
Сокът от нар е един уникален природен дар, които е мощен антиоксидант и източник на енергия. В този сок се съдържат богата гама от витамини, които са полезни особено по време на бременност. Сокът от нар има благоприятно влияние върху сърдечно-съдовата система, използва се за увеличаване на хемоглобина.

Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *