Билков чай при възпаление на бъбреците

Бъбреците са едни от най-важните органи в човешкото тяло. Нарушението на нормалното им функциониране, както и на пикочния мехур, могат да доведат до опасни за живота последствия. Най-сериозните признаци при проблеми с бъбреците са силна жажда, бледност, прекомерна умора, подути клепачи, пробождащи болки в кръстната област, смущения при уриниране, червеникава или мътна урина. При заболяване на мехура пък се усеща пареща болка при уриниране и чести позиви за уриниране. Ако вие страдате от подобни проблеми задължително се обърнете към специалист, а с няколко билки можете да подпомогнете лечението си.

Мечо грозде е най-често препоръчваното народно средство при бъбречни проблеми – остри и хронични възпаления на бъбреците (нефрити, пиелит) и на мехура (цистит). Приема се под формата на чай – 2 ч. л. листа от билката се заливат с 250 мл. студена вода. Оставя се да кисне 12 часа, след което се прецежда и се загрява до кипване. Оставя се малко да се охлади и в течността се разбърква 1/5 ч. л. сода бикарбонат. Приемат се 3 чаени чаши чай ( не подсладен) дневно.

При пясък и камъни в бъбреците и мехура се използват билки с диуретично действие, за улесняване изхвърлянето им при неостри възпаления.

Запарка от пача трева – 2 с.л. изсушени стрити стръкове се накисват за 5 минути в 300 мл. вряла вода, прецежда се и се пие 2 пъти по 1 чаена чаша дневно.

Запарка от полски хвощ – 2 с. л. надробени сухи стръкове се накисват в 1 ч. ч. вряла вода до утаяване и до охлаждане. Приема се 4 пъти дневно по 1/4  чаена чаша.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *