Блатен аир (Acorus calamus L.)

Синоними. Ароматна тръстика, миризлив аир, миризлив акорус.

Разпространение. Расте из мочурливите места и реките Западна и Източна България. Представлява многогодишно, пълзящо тревисто растение с разклонено коренище и изправено стъбло. Растението издава много приятна миризма.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Използваема част. Предимно коренищата, които се вадят през късната есен или ранна пролет. Почистват се и се варят, като се нарязват на малки парчета. Много често аира се смесва с блатната перуника и с папура, тъй приличат по своите коренища. За разлика от блатния, ледните са без аромат.

Химичен състав. Етерично масло със силен специфичен парещо горчив вкус, в чийто състав има двупръстенентини и техни кислородни производни. Освен това съдържат и дъбилни вещества.

Действие. Билката възбужда апетита и секрецията на стомашен сок, като същевременно улеснява храносмилането и отделянето на жлъчен сок, като по този начин за отделянето и изхвърлянето на жлъчните камъни. Аналогично е действието на билката и спрямо бъбреците, а и противовъзпалително действие. Облекчава отхрачването.

Приложение. При нарушено храносмилане, стомашни метеоризъм, киселини в стомаха, безапетитие, жлъчна и бъбречнокаменна болест. Прилага се при заболяване на венците и устната кухина. Външно се прилага при косопад. Заради аромата се използва в сладкарството.

Начин на употреба. Около 1 чаена лъжичка ситно нарядни се накисват в 400 мл вряща вода в продължение 2 часа. Запарката се прецежда и се употребява по 1 кафена чашка преди ядене 4-5 пъти на ден. За външно приложение се използва отвара във винен оцет против косопад, като се правят ежедневно фрикции.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *