Блатен аир (Acorus calamus L.)

Синоними. Ароматна тръстика, миризлив аир, миризлив акорус.

Разпространение. Расте из мочурливите места и реките Западна и Източна България. Представлява многогодишно, пълзящо тревисто растение с разклонено коренище и изправено стъбло. Растението издава много приятна миризма.

Използваема част. Предимно коренищата, които се вадят през късната есен или ранна пролет. Почистват се и се варят, като се нарязват на малки парчета. Много често аира се смесва с блатната перуника и с папура, тъй приличат по своите коренища. За разлика от блатния, ледните са без аромат.

Химичен състав. Етерично масло със силен специфичен парещо горчив вкус, в чийто състав има двупръстенентини и техни кислородни производни. Освен това съдържат и дъбилни вещества.

Действие. Билката възбужда апетита и секрецията на стомашен сок, като същевременно улеснява храносмилането и отделянето на жлъчен сок, като по този начин за отделянето и изхвърлянето на жлъчните камъни. Аналогично е действието на билката и спрямо бъбреците, а и противовъзпалително действие. Облекчава отхрачването.

Приложение. При нарушено храносмилане, стомашни метеоризъм, киселини в стомаха, безапетитие, жлъчна и бъбречнокаменна болест. Прилага се при заболяване на венците и устната кухина. Външно се прилага при косопад. Заради аромата се използва в сладкарството.

Начин на употреба. Около 1 чаена лъжичка ситно нарядни се накисват в 400 мл вряща вода в продължение 2 часа. Запарката се прецежда и се употребява по 1 кафена чашка преди ядене 4-5 пъти на ден. За външно приложение се използва отвара във винен оцет против косопад, като се правят ежедневно фрикции.

Блатен аир (Acorus calamus L.)
5 (100%) 2 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *