Блатняк – обикновен (Caltha palustris L.)

Синоними. Жълт блатняк.

Разпространение. Вирее из блатата и покрай потоците предимно в планинските райони. Многогодишно растение. Цъфти през пролетта и началото на лятото.

Използваема част. Цялата надземна част, която се бере по време на цъфтеж. Суши се на сухо и проветриво място или в сушилня при 40 °С.

Химичен състав. Надземната част съдържа холин, каротин, флавони, кверцетин, анемонин.

Демир бозан билки за бъбреци

Действие. Растението е силно отровно. Дразни кожата и лигавиците. Прието вътрешно предизвиква гадене, повръщане, болки в стомаха, диария. Сокът от свежо растение причинява болезнени мехури по кожата. В малки дози извлеци от билката оказват противовъзпалително и обезболяващо действие.

Приложение. Употребява се само в хомеопатични (минимални) дози. Листата на растението се използват като отвара и настойка при треска, нарушение на обмяната на веществата, простуда, анемия. Външно се прилага при изгаряния, хронични екземи, уртикарии. При простуда се правят вани. Има слабо противотуморно действие.

Начин на употреба. Сухи, стрити листа от билката се запарват, увиват се с марля и се поставят върху възпалената кожа. Престояват не повече от 15 минути.

Внимание! Вътрешната употреба на билката е забранена за самолечение в домашна обстановка!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *