Блян (Hyoscyamus niger L.)

Синоними. Попадийка, буника, бленика

Разпространение. Вирее по бунища, огради, пустеещи земи из цялата страна. Цъфти през май-юни.

Използваема част. Предимно се използват листата, но в народната медицина се използват и семената. Брането се извършва по време на цъфтежа за листата и есенно време за семенатата. Сушат се на прохладно и сенчесто място или в сушилня при 45 °С.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Химичен състав. В листата и семената на растението се съдържат алкалоиди, холин, смолисти вещества, гликозиди и др.

Действие. Билката се характеризира със силно изразено действие върху нервната система. Използва се като беладоната при лечение на паркинсонизма – намалява тиковете и нервното треперене на ръцете и краката. Успокоява болезнената чревна перисталтика (колики), подобрява съня, намалява слюнчената и стомашната секреция, успокоява спастичната кашлица, потиска половата възбудимост.

Приложение. Паркинсонова болест, хистерия, състояние след енцефалит, безсъние от различно естество, зрителни смущения, възбуденост при атероосклеротици, за премахване на възбудимостта у алкохолици след коремни операции, както и при бронхиална астма, язвена болест, за подтискане на половата възбуда.

Начин на употреба. Внимание! Поради това, че билката е силно отровна, в домашна обстановка нейната употреба е забранена. Това може да става само с лекарско предписание в клинична обстановка.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *