Богатствата на природата – видове етерични масла /III/

Колко още видове ароматни масла има? Много. И всяко едно от тях носи свой индивидуален заряд от положителни емоции и въздействия върху организма с лечебен елемент. Нека да вдъхнем аромата от нова порция етерични масла и да се запознаем с техните действия и какви ползи можем да извлечем от тях.

Демир бозан билки за бъбреци

Иланг- иланг
Афродизиак, със силен омайващ аромат, действа еуфорично и създава настроение, против косопад, акне, намалява мастната секреция на кожата, укрепва ноктите, заздравява венците.

Кайсиево масло
Близко до състав и действие с бадемовото масло. Съдържа малко повече вит.F и действа овлажняващо и регенериращо на кожата. Подходящо е за суха и застаряваща кожа – има подчертано добър ефект против бръчки! Използва се в качествената противобръчкова козметика. Макар че не е стандартизирано във фармакопеите, използва се в някои лекарствени форми, дори за инжектиране. Може да се използва като масажно масло за бебета и малки деца.

Карите (SHEA BUTER)
Получава се от плодовете на африканско дърво. Състои се от наситени и полиненаситени мастни киселини. Съдържа мастноразтворимите вещества на плода и има естествен слънцепредпазен фактор до 4. Използва се от елитната дневна козметика. Важна съставка е в медицинските средства за лечение на изгаряния. Попива много добре в кожата, без да оставя повърхностно омазняване. Създава върху кожата тънък защитен слой и усещане за сухота. Топи се при температурата на човешкото тяло. Втрива се в кожата без масаж и е подходящо за употреба вместо дневен крем.

Кокосово масло
Това тропическо масло е подходящо за поддържане на здрава и нормална кожа, т.е. на кожа без особени проблеми. Може да се използва за директно масажиране на лицето, шията, деколтето, както и цялото тяло, особено при сухи кожи след баня. Благодарение на своя състав на наситени мастни киселини, то попива много бързо в кожата и я превръщат в „кадифе“. Предпазва от напукване на ръцете и петите. Подходящо е за смесване с готови слънцезащитни кремове, млека, емулсии, както и в чист вид преди и след слънчеви бани. Създава устойчив защитен слой. Може да се смесва в стопено състояние с всички други масла, като по този начин се разширява и обогатява действието му. Има добро противогъбично действие.

Копър (масло)
Против застаряваща кожа, бръчки, сърбежи по кожата, хемороиди, целулит, подобрява храносмилането, болкоуспокояващо при колики, понижава кръвното налягане.

Лавандула (масло)
Укрепва имунната и нервната система, против кожни раздразнения и слънчеви изгаряния, ужилвания от насекоми, косопад, гъбички, пречиства организма от токсини, леко понижава кръвното налягане, ефикасно при настинки.

Лайка (екстракт)
Екстрактът от тази невероятна билка подхранва, успокоява и хидратира кожата. Много подходящо за употреба върху бебешка кожа.  Съдържа бизаболол /биологично активно вещество от лайка/, който има успокояващо, противовъзпалително и заздравяващо действие.

 

Следват още масла…

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *