Болките в зъбите ни сочат кой орган страда в тялото ни

Болките в зъбите не са проблем само за самите зъби, а сигнализират за вътрешни заболявания

Болките в зъбите често недвусмислено показват, че вътре в тялото ви има орган, който се нуждае от помощ.

Знаете ли, че може да ви боли зъб, който отдавна не съществува? Знаете ли, че може да ви боли, дори ако е напълно здрав? Сигурно не сте подозирали, но вероятно все пак ви се е случвало. Вашата първа реакция тогава е била да си запишете час при зъболекаря. Това е абсолютно правилно решение, но трябва да имате предвид и някои любопитни факти за зъбите, за които не сте предполагали досега.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Зъбите – огледало на състоянието на органите

Съвсем буквално болките в зъбите може да са причинени от заболяване на дадена зона в организма ви, което все още не е излязло на бял свят и не дава категорични признаци. Първият и вторият от резците, разположени горе и долу, говорят за бъбречната функция, а също така и за състоянието на пикочния мехур, както и на ушите.

За кучешките зъби се знае, че те могат да ви ориентират за възникнали затруднения в работата на черния дроб и жлъчката.

Мъдреците винаги могат да дадат информация за сърцето и тънкото черво, шести и седми от коренните зъби – за стомашната дейност, далака и жлезата зад стомаха, четвърти и пети коренен – как се чувстват белите дробове, работи ли правилно дебелото черво.

Фантомният синдром да ни боли зъб, който липсва, се дължи на дискомфорт в съответния участък в тялото. Ние сме уникални същества и в организма ни има система за известяване, която се грижи да ни подава точните сигнали навреме. Стига по-често да им обръщаме внимание, ние разполагаме с множество възможности да предотвратим задълбочаване на възникналите проблеми.

Ценните сигнали на зъбите

И обратното е валидно понякога. Ако ви боли често глава, може да се замислите дали пък нямате възпален корен на някой зъб. Ако той е горен, може инфекцията да е засегнала синусите, което допълнително да влоши ситуацията. Ако чувствате болка в темето, може би наистина се касае за абсцес в корените на някой зъб. Ако тя се усеща повече в областта на слепоочията, значи боледуват кучешките зъби. Вие се налага да посетите стоматолога си, ако мигрената периодично е ваш спътник.

Трупането на зъбен камък също е отличителен знак за нарушение и не бива да го пренебрегвате. Почти сигурно е, че тогава се касае за дисбалансирана ендокринна система. Причините могат да са различни, но не отлагайте срещата със специалист.

Ако цветът на зъбите е променен и не е типичен за вас, бъдете отново нащрек. Може би ще имате късмет, ако се окаже, че става дума само за необходимост от естетична намеса, за да се радвате отново на завършена визия и красота. Почистване, избелване или употреба на специални пасти за зъби – всички изброени варианти ще са подходящи тук, стига да не дразнят допълнително чувствителните зъби.

Би могло обаче да е налице заболяването флуороза например. Токсичната реакция при повишен прием на флуор настъпва с появата на бели и почти черни петна, но тя е свързана и с негативни изменения на зъбите. Някои медикаменти, сред които антибиотиците, също имат способността да влияят върху цвета на зъбите, потъмнявайки ги в кафеникави тонове.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *