Босилек – позната, но недооценена билка

Всички познаваме билката босилек, но запознати ли сте с нейните лечебни качества!?

Билка босилек

Босилекът е подправка, която често използваме в кухнята. Той е една много полезна билка, която се разпростира по територията на цялата ни страна. Босилекът е едногодишно растение, което има специфичен, но приятен аромат. Стъблото му достига височина до 60 сантиметра. То е четириръбесто и започва да се разклонява още от своята основа. Листата имат яйцевидна форма, прикрепени са за стеблото посредством дълга дръжка и са разположени едно срещу друго. Цветовете на билката са бели или леко розови. Те са разположени на върха и са събрани в пазвичките на горните листа. Плодът на босилека е сух и се разделя на 4 малки черни семки. Цъфтежът на босилека е от месец юли до месец август.

Лечение с босилек

Лечение с босилек

Използваеми части на босилека за лечение

За лечебни цели се използват най-вече стръковете на босилека. Събирането им става през месец юли. Когато ги събирате, не отрязвайте растението „до дъното“ оставете малък стрък, за да могат да изникнат нови стебла.

Химичен състав и свойства на босилека

Химичният състав на босилека е представен от етерично масло, органични киселини, танини, гликозиди, флавоноиди, минерални соли, сапонини, горчиво вещество и други. Свойствата, които притежава ароматната билка босилек са противовъзпалителни, антибактериални, успокоителни и други. Заболяванията, при които можете да използвате билка са много. Най-често отварите от нея се прилагат при главоболие, за добро храносмилане, безсъние, афти, ухапване от насекоми, възпаление на бъбреците, магарешка кашлица, колит, чернодробни заболявания, пиелонефрит, гастрит, отпадналост и други.

Демир бозан билки за бъбреци

Отвари и запарки за лечение с босилек

1. Босилек при безсъние – използват се пресни листа на подправката, като от тях ви трябват 25 грама. Тях внимателно заливате с литър вода и сварявате на котлона за 10 минутки. Прецедете лековитата отвара, когато изстине. Приемайте от нея сутрин и вечер по 150 милилитра.

2. Босилек срещу афти – отново се използват пресните листа, от които се взимат 2 пълни шепи и се заливат с литър вода. Сварявате ги за 10-тина минути, изчаквате да изстине и прецеждате. Използвате за гаргара и изплакване на устата. Правите изплакването поне 4 пъти, но не поглъщайте течността.

3. Компрес с босилек при ухапване от малки насекоми – леко се начукват листата на подправката и после се налагат върху ухапаното.

4. Босилек при колит, гастрит или дразнеща кашлица – в 300 милилитра вода се сварява супена лъжица от босилек за 1 мунутка. Сваля се и кисне още половин час. Взимат се по 80 милилитра 3 пъти на ден. Извършвате приема, след като сте се наяли.

5. Босилек при чернодробни болежки, запек или жлъчекаменна болест – прави се лековита запарка, като супена лъжица дрога се залива с 200 милилитра вряла вода. 10 минути се запарва и после се дели на 3 горе голу равни части, които се изпиват за един ден. Приема се осъществява преди да се нахраните.

6. Босилек при възпалени бъбреци – с 300 милилитра вряща вода се заливат 4 чаени лъжички дрога. Сварява се за 60 секунди и се оставя да кисне още 30-тина минутки, след което се прецежда. Изпиват се по 80 милилитра 3 пъти за един ден.

7. Босилек при гастрит, пиелонефрит и възпаление на пикочния мехур – с чаша вряща вода се заливат 2 чаени лъжички наситнени стръкове от лековития босилек. Киснат 120 минути. Запарката се разделя на 3 или 4 части, които се изпиват за един ден преди консумацията на храна.

8. Босилек при хроничен бронхит и миокарда – с 400 милилитра вряла вода се залива супена лъжица от наситнения босилек. Кисне така в продължение на 120 минути и се прецежда. Пие се по винена чашка (това е около 75 милилитра) 3 пъти на ден.

Странични ефекти от приема на отварите от босилек

Важно е да знаете, че билката босилек е токсична и е задължително да се спазват стриктно всички посочени дози. При предозирване здравословното ви състояние може да се влоши. Препоръчително е преди да започнете да се лекувате с билката да се посъветвате със специалист и той да следи лечението.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *