Босилек (Ocimum basilicum L.)

Синоними. Няма.

Разпространение. Растението е пренесено от Азия и Африка, където е диворастящо. У нас е само градинско цвете. Цъфти през месец юли.

Използваема част. Цялата надземна част. Билката се бере преди цъфтежа сутрин рано, като се изрязват стръковете и се сушат на сянка. Тъй като лесно се овлажнява, билката се съхранява в добре затворени, най-добре метални кутии.

“Фигурин

Химичен състав. Съдържа етерично масло, танин, глюкозиди, сапонини и горчиво вещество.

Действие. Възбуждащо апетита, обезболяващо, противовъзпалително, спазмолитично, газогонно. Извлек от босилек действа успокоително върху нервната система, като има и противогърчово действие. Потиска кашлицата, спира развитието на някои бактерии (стафилококи, стрептококи и др.)

Приложение. При чревни колики, газове в червата, жлъчни кризи, диария у децата, за възбуждане на апетита, при бронхити, бронхиална астма, възпаление на венците, трудно заздравяващи рани, инфекции на пикочните пътища, запек и др.

Начин на употреба. Около 1 супена лъжица от билката се запарва с 400 мл вряща вода. Престоява около 1 час. Пие се по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти на ден. За изплакване на устната кухина се използва отвара с по-високи концентрации или пък към отварата се прибавят оцет и готварска сол.

Внимание! Високите дози действат силно дразнещо!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Босилек (Ocimum basilicum L.)

  1. За босилека казват, че е една от билките, които предпазват ДНК на човека от атаките на изкуствените негенетични храни.
    Освен като чай, босилекът прави всяка една супичка превъзходна. Ако не сложа босилек, децата ми се мръщят, че нещо липсва на супата им. Може да се слага на салатите също. Аз със една саксийка през зимата, поддържах ухание в къщи.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *