Бъдете здрави през зимата с ето тези натурални средства

Зимата е сезонът, през който вирусите и болестите върлуват с пълна сила. Има ли начини да се предпазим от тях? Всъщност има. И то доста безопасно, с ароматни комбинации, взаимствани от традиционната китайска медицина, която съществува от близо 2 хилядолетия. Ето няколко съвета, които са лесно приложими в ежедневието:

“Фигурин

Мед и джинджифил при болки в гърлото
Китайците предлагат различни препоръки при болки в гърлото. Ако болката я има още в началото на грипната инфекция, то може да предотвратите развитието й в грип, като се обличате топло и се пазите от студ. И да пийнете един чай от джинджифил. Чаят се приготвя като се взема 30 грама от корена и се нарязва на ситно и се варя 10 минути. Чаят може да се подслади с мед или кафява захар. Топлината навлиза в тялото и го отпуска, прогонвайки навлязлата студенина. Ако болките в гърлото са много силни, китайската медицина препоръчва охлаждащи хранителни продукти като краставици или сурови круши.

Лек срещу главоболие
Акупресурата е доста ефикасно средство срещу главоболието. Специални точки, така наречените акупунктурни точки – се масажират с леки кръгови движения на пръстите. Точките се разпознават по това, че реагират чувствително на натиска. При главоболие точките са концентрирани върху слепоочието, между веждите и в основата на тила.

Как да се преборим с умората
Естествено, като се наспим. Но ако в момента точно няма как да полегнете, тогава може да си помогнете и с акупресурата, която ще ви зареди с енергия. Препоръчва се акупресура на точката „Стомах 36“. Тя се намира на длан разстояние от колянната капачка и на пръст разстояние от пищяла. На това място се усеща малка вдлъбнатинка. Друга възможност е да подсилите центъра на тялото си: хапнете нещо топло, раздвижете се на чист въздух.

Пилешката супа прогонва настинките
Щом ви побият ледени тръпки, предвестник на настинката, е добре да започнете да пиете чай от джинджифил или пилешки бульон. Акупресурата също помага. Две са по-важните точки – срещу запушен нос помага точката „йин тан“, която е разположена между веждите. За да си възвърнете обонянието, трябва да масажирате леко акупунктурните точки, които се намират в основата на носа.

Как да противодействаме на зимната депресия
Лошото време често се отразява отрицателно на настроението ни. Ето защо в подобни дни е важно да приемате три пъти на ден топла храна. Вечер се препоръчва супа. Важно е и движението през деня – заради светлината, която действа на тялото като еликсир. Гимнастиката „ци гун“ помага за възвръщане на емоционалния баланс.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *