Бърза помощ от природата при простуда

Навлязохме вече във времето на честите настинки, гриповете и вирусните инфекции. Затова е добре да сме наясно с лечебната сила не само на лекарствата, а и на билките и природните средства, които можем да срещнем във всяка билкова дрогерия или дори у дома. Те са една добра алтернатива на синтетичните лекарства и освен, че са евтини, са и много по-безопасни. Затова запознайте се с няколко лечебни рецепти при настъпила простуда в тези редуващи топли дни със студени вечери.

“Фигурин

1. При простуда се пият много чайове от липа, лайка и мащерка или от липа, риган, мащерка и пелин.

2. Варят се половин час по 1 супена лъжица лимонов сок и ленено семе в 500 г. вода. Прецежда се, подслажда се и се пие горещо преди лягане.

3. При предразположение към силна простуда палците на краката се изстудяват най-добре с много студена вода. Този начин не само лекува, но и създава имунитет за дълго време.

4. Сутрин на гладно се взема по 1 супена лъжица зехтин и ракия. В 9 часа се сдъвкват 3 зърна счукан черен пипер и 1 локум. В 18 часа същото още 1 път.

5. Вечер преди лягане се взема следната смес: 1 счукан аспирин се смесва с 1 супена лъжица мед и 1 супена лъжица силна ракия. Да не се дава на малки деца!

6. При силна простуда се прави настройка от 15-20 г. пелин и 500 г. вода. Колкото повече кисне, толкова по-добре (най-малко 24 часа). Пие се по 100 до 200 г. 3 пъти на ден 15 минути преди ядене и преди сън.

7. При силна простуда се взема парче вълнен плат и се напоява с оцет, зехтин и камфор. Поставя се върху гърдите през нощта. На врата се прави компрес от настърган хрян. В дълги вълнени чорапи се слага гореща мекина (плява) и болният ги обува.

8. При простуда от вятър или течение с болки в гърба се прави компрес: 2 супени лъжици настърган сапун, 1 белтък и 1 супена лъжица брашно се разбиват добре. Със сместа се намазват плещите. Поставя се вестник и се увива с вълнено парче плат.

9. 100 г. свинска мас, 10 таблетки аспирин и 4 таблетки хинин, счукани на прах. Всички съставки се разбъркват, след което се прибавя 1 супена лъжица чист спирт. Отново се разбърква, за да стане на мехлем. С него 1 път дневно се маже цялото тяло или само болното място. Продължителност на лечението 5-15 дни. Особено ефикасно е при висока температура. Да не се прилага при деца под 3 годишна възраст!

10. 1 чаша ракия първак или спирт, 1 чаша оцет, 10 аспирина и 20 седалгина се смесват и разбъркват до стопяването на хапчетата. Съхраняват се в шише и болният се маже вечер преди лягане. Употребява се и за лекуването на шипове.

11. 1/2 пакетче черен пипер се сварява в 200 г вино. Изпива се колкото може по-топло. Болният ляга, щом се изпоти – веднага се преоблича.

12. Тялото се разтрива с оцет и аспирин. На врата се прави загряващ компрес със силна ракия.

13. Вместо вода се пие горещ чай от липа. На гърба вляво и вдясно от раменете надолу се залепват по 3 вендузи една под друга. Стоят 10-15 минути. Прави се сутрин и вечер 2 дни. Освен при силна простуда се прилага и при бронхопневмония.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *